Четвърт век след „Чудото от „Парк де Пренс“ е време за друго чудо – за Митко от Оброчище

Четвърт век след най-паметната вечер в историята на българския футбол – „Чудото от „Парк де Пренс“, редица видни спортни личности у нас се обединиха около идеята да сътворят ново „чудо“, този път в името на 32-годишния Димитър Стоев от балчишкото село Оброчище, съобщава Марияна Върбанова – редактор във вестник „Балчик“.

Четвърт век след „Чудото от „Парк де Пренс“ е време за друго чудо – за Митко от Оброчище

Тя е организатор на благотворителен търг във фейсбук, за който редица именити български спортисти дариха свои артикули и така надеждата на младия мъж, който е прикован в инвалидна количка, е по-силна от всякога. 



Търгът ще приключи на емблематичната за България дата – 17 ноември. На нея преди 25 години, през 1993-а, националният ни отбор по футбол победи тима на Франция в Париж в последната минута на редовното време на срещата. Така България се класира за участие в Световното първенство по футбол през следващата година, където стана четвърта. 

Два дни след паметната дата, на която приключва търгът в негова подкрепа -  на 19 ноември, Митко Стоев от Оброчище навършва 33 години.


В търга може да наддавате за фланелка с автограф на световната звезда в тениса Григор Димитров, предоставена от Руслан Йорданов – собственик на BGtourism.BG и основател на сдружението в обществена полза „Приятели на Добруджа“. Фланелка с автограф от екипировката си за Олимпийските игри в Рио де Жанейро дари невероятната Ивет Лалова. 



Със свои състезателни номера каузата подкрепиха двама изявени наши лекоатлети – Мирела Демирева (от Европейското първенство в Амстердам през 2016 г., на което преодоля 196 см и спечели сребърен медал) и Тихомир Иванов (от Световното първенство в Бирмингам през 2018 г.). 



Гросмайстор Петър Великов дари фланелка от юбилейния мач за 100-годишнината на „Левски” на Валери Божинов, фланелка от „Спартак”, Москва, с номера на капитана на националния отбор Ивелин Попов и плакет от музея на Мишел Платини в Кипър. В благотворителния търг е включен комплект за игра на шах и табла от гм Момчил Николов. С фланелки с автографи каузата подкрепиха два футболни клуба – "Динамо" (Москва) и „Черноморец“ (Балчик). Състезателна фланелка от третото издание на турнира по ловна стрелба AdmiralChallenge 2018 дари за лечението на Митко ловно-стрелкови комплекс "Адмирал" (Балчик).


Началните цени за предметите са 50 и 100 лв., а стъпката за наддаване – съответно 5 и 10 лв. 

Събитието е във фейсбук под името "Благотворителен търг за лечението на Димитър Стоев".

Вследствие на злополука преди четири години младият мъж е парализиран от кръста надолу, но шансовете му за възстановяване след операция за присаждане на стволови клетки са повече от 90 %. Митко вече има оферта от кипърска болница. За да се стигне до лечението, което ще го върне към нормалния живот, се нуждае от 60 000 евро – сума, непосилна за неговото семейство.

Дарителска банкова сметка за лечението на Димитър Стоев:

IBAN: BG 67 UNCR 7000 1522 2630 29

BIC: UNCR BGSF – DimitarStoyanovStoev

UnicreditBulbank, Balchik