12 години „Мераклии” играят народни танци в Каварна

Фолклорен танцов клуб „Мераклии”, град Каварна отпразнува своя 12-и рожден ден. Вече 12 години каварненци показват, че българския дух е жив и няма нищо по-хубаво от българското и от народната песен и танц.

12 години „Мераклии” играят народни танци в Каварна


Тържеството по случай рождения ден на клуба премина с много народна музика и танци. Специален поздрав отправиха  танцьорите от  ФТА „Бизоне” , а за музикалната част се погрижи оркестър „Мелодия” от град Добрич.

Фолклорния танцов клуб за любители „Мераклии” води началото си от  11 ноември 2006 година. Негов ръководител е Стела Йорданова. Към момента в клуба танцуват близо 140 човека и всеки, който иска да се научи е добре дошъл.


„Когато дойде идеята да сформираме клуба в България не се чуваше много за такива любителски  организации, но много хора идваха при мен и ми споделяха, че искат да се научат да танцуват, но няма къде. Определихме дата и място и изненадващо имаше много голям интерес и така с годините хората започнаха да се поотпускат. В началото започнахме да работим на сцената на читалището в Каварна, сега репетираме в зала в Сити центъра в града, сподели Стела Йорданова – ръководител на клуб „Мераклии”.


Всяка година в клуба се организират нови групи за начинаещи, като се започва с най-лесните хора. 


Сформирана е  и представителна група,  която  през годините е представяла крайморския град на  престижни фестивали в България. За тези 12 години танцов клуб „Мераклии” има зад гърба си множество участия на каварненска сцена, танцьорите са участвали  във фестивали във Велико Търново, Добрич, Суворово, Бранище, също така са се включвали  и в много благотворителни концерти. 


„Винаги е голямо удоволствие, когато вляза на репетиции с тях,  защото всеки идва да разпусне. Залата кипи от усмивки, добро настроение и позитивизъм”, каза Стела Йорданова. Тя благодари на танцьорите за техния ентусиазъм и им пожелава да са здрави и да не се отказват. А на себе си - залите да продължават да се пълнят.