70-годишнината на футбола в село Дончево събра на стадиона състезатели от няколко генерации

Eнтусиасти поставят основите на ФК „Устрем“ през 1948 г.

70-годишнината на футбола в село Дончево събра на стадиона състезатели от няколко генерации

В празник за жителите и гостите на Дончево се превърна тържественото отбелязване на 70-годишнината на футбола в селото. Летоброенето на Цар футбол в разположеното в близост до Добрич селище датира от 1948 г., когато ентусиасти сформират първият отбор. През повечето години след създаването си името на клуба е „Устрем”.




Кулминацията на тържеството бе на стадиона в с. Дончево, където среща си дадоха футболисти от няколко поколения. Част от тях излязоха на терена в демонстративен мач, където показаха, че не са забравили как се борави с футболната топка, а също си припомниха за някои от най-паметните и емоционални моменти като действащи състезатели. Щафетата бе предадена на новата генерация юноши, които са бъдещите попълнения в мъжкия тим и играха рамо до рамо с батковците.


С особена почит се ползваха ветераните, като сред тях бяха доайените – Стоян Димитров /90 год./, Йордан Лазаров /86 год./, Янко Паунов /85 год./, Георги Георгиев /81 год./ и др. Юбилеят бе уважен от кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков и Донко Марев – председател на Общински съвет. Председателят на ОС на БФС – Добрич Иван Манолов връчи възпоменателни награди и сувенири на дългогодишни състезатели, деятели и спомоществуватели.


Поздравителен адрес по повод 70-годишнината бе изпратен от президентът на БФС Борислав Михайлов, адресиран до председателят на ФК „Устрем” Иван Станчев. Като подарък бе разпространена книгата „70 години Цар футбол в село Дончево” с автор Румен Тодоров и изготвена във връзка с юбилея.


Както подобава за всеки празник, не липсваха музика и кръшни хора, при които дейно участие взеха представителките на групата за автентичен фолклор към читалище „Напредък - 1942”, със секретар Иванка Кирова.


Наред с доброто настроение, бяха отправени благопожелания за бъдещето развитие на футбола в селото. Едно от тях беше на 100-годишнината си ФК „Устрем” пак да има отбор най-малко в Трета дивизия на България, където в момента се подвизава мъжката формация на клуба.