Даяна Димитрова се справи с „гросмайсторска“ тежест във Варна

Добричлийката вдигна 100 кг в категорията си след 18-годишна пауза у нас

Даяна Димитрова се справи с „гросмайсторска“ тежест във Варна

Макар и 18-годишна, състезателката по вдигане на тежести от СКВТ „Добрич” Даяна Димитрова доказа, че е без конкуренция в България и при жените. Добруджанката, която преди по-малко от месец стана европейска шампионка под 20 години в Полша, отвя конкуренцията у нас по време на държавното лично-отборно първенство – II кръг, който е и заключителен за годината.



Надпреварата премина в НЦС „Спорт палас” край Варна, където Д. Димитрова изнесе рецитал, с който затвърди отличната си форма. Тя участва в кат. до 48 кг, където в първото движение - „изхвърляне”, завърши със 75 кг. Далеч по-впечатляващо бе представянето на състезателката в „изтласкването”. Там тя постигна „гросмайсторска” норма от 100 кг, резултат, който сам по себе си говори достатъчно за класата на добричлийката. Тази психологческа бариера за последно е била преодоляна от българка преди повече от 18 години,  а нейното име е Изабела Рифатова. Това от своя страна дава надежди, че Даяна ще успее да се намеси в битката за медалите на европейското първенство за жени през пролетта на 2019 г. Следващото изпитание пред талантливата спортистка е в края на месеца в Пловдив, където ще участва във второто издание на международния турнир в памет на Милен Добрев.

На подиума в морската столица се изявяваха още няколко възпитаници на треньорката Жанета Георгиева. Най-сериозна бе групата при момчетата до 13 години, където в отборното добричлии финишираха на 4-о място. Втори и трети в индивидуалната надпревара при 50-килограмовите участници завършиха съотборниците Диян Ангелов и Йоан Митев. На същите позиции в кат. до 62 кг се класираха Денис Али и Йозент Махмуд. А до пето място достигна Сабри Сабри /35 кг/. Единственият представител на СКВТ „Добрич” при мъжете - Николай Димитров /67 кг/, вдигна тежести, които му отредиха трето място.