Насрочиха пето заседание за добива на газ в Генерал Тошево

Насрочиха пето открито заседание за добива на газ в Генерал Тошево, което ще се проведе на 5 март от 11 часа в Административен съд – Варна

Насрочиха пето заседание за добива на газ в Генерал Тошево

Припомняме, че на 22 май в Административен съд - Варна се гледа жалбата на „РУСГЕОКОМ БГ“ ЕАД срещу решението на РИОСВ - Варна за неосъществяване на инвестиционното предложение за добив на газ в Генералтошевско. Тогава съдът насрочи второ заседание по обжалването на решението на РИОСВ - Варна за 18 септември в Административен съд - Варна.



На 18 септември насрочиха трето, а на 16 октомври – четвърто заседание, което се състоя днес. Съдът определи пето заседание за следващата година на 5 март.

На днешното заседание експертите са били определени от съдията, каза за Добрич Онлайн инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“.  По нейни думи хидрологът е професор, предложен от „РУСГЕОКОМ БГ“ и РИОСВ-Варна. Сондажният професор също е предложен от тях. Геологът, химикът, геофизикът и лекарят са предложените от РИОСВ-Варна. Екологът бе изтеглен като жребий от списъка на вещите лица. От всички експерти две трети са от предложените от „РУСГЕОКОМ БГ“, допълни инженерът.

„Прокурорът на всеослушание заяви, че нашите въпроси нямат отношение и се противопоставя на другия представител на държавата – юристът на РИОСВ. Това може да го има само в България. Прокурорът не е прочел нито една страница от ОВОС, оценка за въздействието на околната среда. Против е въпросите, които са задали заинтересованите страни, тоест гражданите. Прокурорът по принцип трябва да изследва истината като представител на държавата, която защитава всички нас“, сподели инж. Иванка Казакова. „Съдията питаше само какво пише в доклада. А в доклада не пише технологията, по която смятат да работят. Това го пише в приетите като доказателствен материал по делото геоложки открития“, коментира инженерът от инициативен комитет „За чиста България“.

„Истинската технология, която смятат да използват не е описана в ОВОС. В геоложките открития се вижда, че тя е неконвенционална. В ОВОС твърдят, че ще е конвенционален добив без да го описват. А геоложките открития казват точно обратното, че не може да се използва конвенционален метод на добив и трябва да се използват неконвенционални методи на добиване. Геоложките открития се правят с цел показване, че там има газ и, че не се нарушават никакви закони. Едва след това се прави оценка за въздействието на околната среда, която оценява технологията, която смятат да използват. Ние сме написали, че технологията е неконвенционална,  а сме я оценили конвенционална“, коментира инж. Иванка Казакова.