Министерски съвет реши да се открие нов ГКПП - Крушари

Министерски съвет реши да се открие нов ГКПП - Крушари
Правителството прие решение за откриване на Гранично контролен-пропускателен /ГКПП/ - Крушари на границата с Румъния, става ясно от решенията на заседанието на Министерски съвет днес.

Откриването на новия ГКПП е в изпълнение на подписаното през 2012 година междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа - Липница и Крушари - Добромир. В хода на разменените ноти са регламентирани и редица детайли - работно време на двата гранични пункта от 8 до 20 часа, ограничение за международен превоз на хора и стоки до лимита на общо тегло 3.5 тона.


ГКПП - Кайнарджа бе открит с  на 29 септември 2017 година, а съгласно Споразумение между двете държави и Кодекса на шенгенските граници българските и румънските гранични полицейски служители прилагат т. нар. „съвместен контрол“ на общите граници. Този подход ще се прилага и в работата при новия граничен пункт. 


По силата на приетите и подписани документи шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи. Със създаването на съвместните българо-румънски гранични пунктове се улеснява преминаването на лица и превозни средства през сухопътните пунктове, тъй като граничните проверки се осъществяват съвместно на едно спиране.


Снимка: banker.bg


 

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+