Ученичка от Добрич с отлични голф постижения в Международни турнири

Ривека Джумагулова, родом от Казахстан, е на 15 години, ученичка в частното езиково училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич.

Ученичка от Добрич с отлични голф постижения в Международни турнири

Ривека може да се похвали с множество успехи в голфа. Започва да тренира този спорт на 8 години. Първият си опит да играе голф прави, когато е едва 7-годишна.


Кога дойде да живееш в България? Бях на 5 години. Заедно със семейството ми от Русия дойдохме да живеем в България. Първоначално бяхме в София. Там посещавах Руското училище. В 5 клас дойдохме да живеем в Добрич. Така можех да тренирам голф на игрищата, които са в близост до града. Тогава „Леонардо да Винчи“ беше по-малко училище и се обучавах сама в клас. Това ми помогна да свикна с езика.

Как разбра, че голфът ти харесва? Разбрах, че този вид спорт ми харесва, когато отидох на почивка със семейството ми. Баща ми ме подтикна да играем голф. Тогава много ми хареса, бях на 7.

Някой друг от твоето семейство занимава ли се с голф? Не, само аз. Баща ми четеше много теоретични книги за голф. Той е моят първи треньор.

При кого започна да тренираш първоначално? Адриан Бандок, тренирахме в Балчик на игрището Блексирама. От три години насам имам треньор, който живее в Испания.

Казваш, че треньорът ти живее в Испания. Как съчетаваш училището и тренировките? Когато съм в Испания от училището ми изпращат видео с уроци, тестове и контролни. Аз ги решавам и след това им ги изпращам.

Когато съм в България с треньора ми комуникираме по скайп, дава ми съвети. Освен това се упражнявам сама на голф игрищата. През повечето време от лятото, есента и пролетта съм на турнири. Три месеца, когато тук е зима, аз съм в Испания. Тогава треньорът ми помага. В България не мога да тренирам през зимата, защото е студено. В Испания е топло.

Разкажи малко повече за твоите успехи. През 2015 година започнах да взимам участия на Международни турнири. На 12 години за първи път излязох на състезание. Имам първи места от участия в Португалия, Испания, Чехия, Полша, Сърбия. Играла съм и в други държави. Тази година играх в Азиатските игри с Казахстанския отбор. Това беше най-голямото постижение. Състезанието се проведе в Индонезия.

Трудна ли е подготовката за едно състезание по голф? Както при всеки спорт, така и при голфа трябва да се тренира и да подобравяш играта си. Първоначално много се притеснявах на състезанията. Всъщност притеснението все още го има. Беше трудно, защото тренирах повече време и това ми се отрази на приятелствата и другите занимания, които харесвах да правя. Вече е малко по-лесно.

Какви са плановете ти занапред? Имам задача да се преместя в друга държава, за да имам по-добро бъдеще. След като завърша 10 клас ще отида да живея и уча в Испания, за да съм при моя треньор по голф. Така ще имам възможност да тренирам повече. В Испания отивам с родителите си. След завършване на средното образование съм си поставила задача да постъпя в Американски университет. Искам да стана професионалист. Не е изключено и работата ми занапред да е свързана с голф.  

Тук завърза ли приятелства? Да, имам много приятели. Свикнала съм с хората тук, ще ми липсват, когато замина.

На себе си пожелавам  да съм щастлива, когато играя голф. А на хората давам съвет никога да не се отказват. Нека всеки да прави това, което обича, защото това е най-важното. Ако правиш нещо, което не ти харесва - няма да ти се получи.