Кметът Йордан Йорданов с апел към протестиращите: Нека да се спазва законът!

Нека да е ясно на всички, че нито една от институциите – Община, полиция и Общински съвет, няма законово право да забрани или възпрепятства провеждането на протестни действия. Нашата отговорна задача обаче е да осигурим опазването на обществения ред.

Кметът Йордан Йорданов с апел към протестиращите: Нека да се спазва законът!

Целим да не се допускат провокации и инсинуации, както и вандалски прояви. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов на брифинг с журналисти.


Преди това той проведе работна среща по повод опазване на обществения ред с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев, началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Жулиян Минев, председателя на Общинския съвет Иво Пенчев и представители на различни политически сили в ОбС.  

Бих искал да отправя апел към всички, които протестират: нека да спазваме закона и да го направим по законовия ред, призова Йордан Йорданов. Той обясни, че за целта се подава уведомление в Общината със съответното искане за протестни действия 24 или 48 часа преди самия протест. В уведомлението се уточняват мястото, датата и действията, които се предприемат. Ако не бъде подадено протестът се счита за незаконен, посочи кметът. 

Директорът на ОД на МВР старши комисар Панчев съобщи, че участниците в нерегламентирани протести подлежат на санкции по Закона за събранията, митингите, манифестациите. Налагат се административни глоби от 50 до 300 лева. 

На срещата при кмета бе уточнено, че всеки има право да изяви своето гражданско виждане, мислене, дали с протест или с други действия, посочи и старши комисар Панчев. По думите му според Закона за събранията, митингите, манифестациите полицията отговаря за охрана на обществения ред, за недопускане на ескалиране на напрежение или за възстановяване на обществения ред ако се допусне нарушаването му. 

Той припомни, че в понеделник на 12 ноември, протестиращи не са спазили маршрута, посочен от организаторите и в продължение на 30-40 минути са затворили пътя Добрич – Варна, за което 13 от тях са санкционирани. На 12 вече са съставени актове, предстои това да бъде направено и на 13-я нарушител. 

Към момента не са използвани физическа сила и помощни средства спрямо участниците в протеста, посочи Никола Панчев. Той призова да не се провокират полицейските служители или други свободни граждани, които се намират близо до протестиращите.

Секретарят на Общината Ася Кръчмарова съобщи, че внеслите на 12 ноември уведомление за протести всяка вечер на следващия ден са го оттеглили. Причина е, че са категорично против действия на протестиращи, с които те са преминали границите на мирния протест и той се е превърнал в гражданско неподчинение.

На 12 ноември е внесено още едно уведомление за протестни действия, които ще се проведат на 15 ноември от 18.30 часа и на 18 ноември от 12 часа. Те ще започнат на „Гонките“ и след автошествие по булевардите на града ще приключат отново там. След това ще последва събиране пред сградата на Общината – в четвъртък от 20 часа и неделя от 13.30. 

За протест тази вечер уведомление в Общината не е подадено, каза кметът Йорданов. По отношение на публичното събитие – отчетът за трите години управление на Общината, той каза, че няма никакъв проблем всеки да присъства, стига да се спазват нормите и законът.