Кметът и екипът му отчетоха трите години управление, отговориха на въпроси и на протестиращи

Пред пълна зала тази вечер кметът Йордан Йорданов и неговият екип представиха пред гражданите на Добрич отчета за трите години на управление.

Кметът и екипът му отчетоха трите години управление, отговориха на въпроси и на протестиращи

В срещата-разговор участваха председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, представители на неправителствения сектор, граждани. В един момент се включиха и десетки протестиращи срещу управлението на държавата, които зададоха своите въпроси на Йорданов и заместниците му.


Кметът на Добрич, зам.-кметовете Елка Димова, д-р Емилия Баева и арх. Боян Коларов, директорът на дирекция Петър Енев и ръководителят на проекта за воден цикъл Живко Неделев се фокусираха върху изпълнените ангажименти и проблемите, които стоят за решаване. Отчет за дейността на ОбС направи Иво Пенчев.

Стана ясно, че Община Добрич стои стабилно. Изпълнява се най-мащабният проект през последните десетилетия, създадени са работещи общински предприятия, ремонтирани са ясли, градини и училища, изградени са детски и спортни площадки.

Предприети са стъпки и вече в Добрич има нови тротоари, паркинги, уредени междублокови пространства. Проектите, които се реализират, са за над 108 милиона лева. Община Добрич е с лице към хората и се допитва до тяхната позиция за обществено значими проекти. Сред проблемите, които трябва да бъдат решени, са Пешеходната зона, блок „Добрич“, Кооперативният пазар.

Йордан Йорданов засегна един от най-големите проблеми от последните 20 години – достъпът до нормална питейна вода и до нормална инфраструктура. Той показа карта, която стои на бюрото му ежедневно. И обясни, че на нея се маркират всички улици, които са по проекта за воден цикъл и след това ще имат цялостно възстановяване. Отделно общината предвижда цялостно възстановяване на улици и извън проекта, каза Йордан Йорданов.


Едно мога да ви уверя – финансирането е осигурено с подписването на договора през 2016 година и на пук на много вмешателства и твърдения, че парите са свършили, те са подсигурени – както да водопроводната мрежа, за канализацията и за Пречиствателната станция, така и за възстановяване, категоричен бе градоначалникът.

След представянето на постигнатото през трите години от мандата кметът и екипът му отговориха на въпроси, включително и на протестиращите граждани.

Инвестиции, инвеститори, развитие – какво следва от тук нататък в Добрич и какво ще задържи младите хора, попита един от участниците в протеста. Йорданов обясни, че Общината и ОбС през последните три години са предприели няколко мерки. Една от тях е поетапно увеличение на заплатите в администрацията, както и все по-големият брой млади хора, които работят в Общината и общинските дружества.

На второ място винаги сме се стремили да привличаме инвеститори, каза кметът. Той посочи новите заводи, които отвориха врати в Добрич – „Елсетере”, „Неопърл”, които увеличават производството си. Увеличаването на минималната работна заплата не е лост, който можем ние да регулираме, посочи градоначалникът.

„Г-н кмете, спите ли?”, бе въпросът, който зададе един от протестиращите. „Не спя повече от три години, ако трябва да съм честен”, отговори кметът.

„Вие ме питате дали забелязвам протестите”, каза Йорданов. И отново посочи, че всеки има право да протестира и да изказва своето мнение, като призова това да се прави по законен ред. „Това не е само за подсигуряване сигурността на тези, които не протестират. Това е за подсигуряване и на вашата сигурност”, подчерта Йордан Йорданов.