Да спрем да пушим поне за ден, призовават от РЗИ

„Да спрем да пушим поне за един ден” - с този призив през 1971 година американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии, съобщават от Регионална здравна инспекция.

Да спрем да пушим поне за ден, призовават от РЗИ

След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България. Кампанията има за цел да промени отношението към тютюнопушенето и да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от вредната привичка.



Приеми това предизвикателство, един ден – 15.11.2018 г., да бъде твоят ден без цигара. Не мисли за “цял живот без цигари”, мисли как да не запалиш “днес”! Продължавай смело, вярвай в себе си! Ако от последната цигара е изминало дори едно денонощие, ти заслужаваш поздравления. Не трябва да се забравя, че това е цял един процес, който не е бърз и лесен. След физическите промени настъпва и отпускане на психиката. След една година повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина в сравнение с този при пушачи.  

Организмът на пушача започва да се “съживява” още в първите минути след последната цигара: 

- 20 минути след последната цигара кръвното налягане се понижава, пулсът се забавя;

- след 24 часа вероятността от сърдечен пристъп намалява;

- до 9 месеца след изпушването на последната цигара – умората, кашлицата, затрудненото дишане намаляват. Клетките на белия дроб подобряват способността си да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да потискат инфекциите. Изкачването на стълби става по-лесно, дишането по-свободно и леко;

- Останалите предимства са, че не вредим на красотата си, не хвърляме пари на вятъра и не пречим на околните с отровния дим.

Тютюнопушенето е привичка, наркомания, подсъзнателно удовлетворяване на желания. Тютюнопушенето е избор, решение.

Сдружение „България без дим“ призовава всички желаещи да се включат в Национална кампания под надслов „Да спечелим заедно: един ден без цигари“, предприемайки следните стъпки:

1. ако сте пушач спрете цигарите поне за един ден, ако не сте – помогнете на Ваш приятел да ги спре;

2.  използвайте спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор;

3. включете Вашето семейство, приятели, колеги, фирма, организация, класа, училището;

4.  споделете видео или снимки от акцията Ви на един от следните адреси:

- като коментар https://bezdim.org/2018den/

https://www.facebook.com/events/310150389716589/

- bgbezdim@gmail.com

По повод Международния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Добрич организира провеждането през месец ноември на:

- изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене с измерване на въглероден монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи в гр. Добрич, гр. Тервел и гр. Каварна;

- интерактивни обучения „Митове и факти за тютюнопушенето. Упражняване на умения за критично мислене и повишаване на вниманието към рисковия фактор тютюнопушене” с демонстрация на апарат Smokerlyzer пред учениците от гимназиален етап на средната образователна степен; 

- спортни състезания за ученици от начален етап на основната образователна степен с награди, осигурени от РЗИ-Добрич;

- разпространение на образователни материали сред различни целеви групи  в област Добрич.

От РЗИ призовават на този ден, всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Всеки желаещ може да посети “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” в РЗИ – Добрич, където ще получи подкрепа в преодоляването на зависимостта.