За бебе с тегло 1 150 грама се грижат неонатолозите в добричката болница

Отделението по неонатология в МБАЛ-Добрич днес отбелязва Световния ден на недоносените бебета

За бебе с тегло 1 150 грама се грижат неонатолозите в добричката болница



Денят се отбелязва на 17 ноември в над 60 страни, а от 2012 година и в България.

Малки и пораснали дечица, заедно със своите майки, се събраха в отделението по неонатология в добричката болница, в която този ден се чества от 2014 година.


Целта на срещата е да видим нашите мъници, които вече са пораснали, сподели д-р Йовка Тихонова, началник „Неонатология“ в МБАЛ-Добрич. Тя коментира, че по този начин се оказва и подкрепа на майките, чиито деца в момента са в отделението. Човек трябва да мине по този път, за да разбере какво е преживяването. Не случайно девизът е „Най-големите герой са на най-малките“, допълни докторът.

Най-малкото бебе в отделението по неонатология се казва Аспарух Калоянов Крумов и е родено с тегло 1, 150 грама, коментира д-р Йовка Тихонова. В момента вече тежи  1, 250 г., в стабилно състояние е и специалистите се надяват, че за Бъдни вечер ще си бъде у дома. 


Петя Петрова е майка на две близначки – Валерия и Габриела. Родила ги е юли в осми месец. Днес стават на четири месеца. Бременността ми мина нормално, но една вечер ме изненадаха и решиха да излязат. Всичко мина нормално, разказа Петя. Тя допълни, че по принцип не е искала да ражда в добричката болница, но е останала доволна. Раждането започна посред нощ и нямах друг избор, каза майката. Петя изрази благодарности към целия екип. Близначките й са били в кувьоз пет дни.


Ивелина Атанасова също е майка на две близначета - Радина и Теодор. Те са на година и пет месеца.


Теодор спря да расте. Беше необходимо в 33 гестационна седмица да предприемем мерки. Радина стоя в кувьоз около 10 дни, а Теодор около 20. Вече всичко е наред, достигнаха връстниците си, сподели Ивелина.


По думи на д-р Йовка Тихонова съгласно медицинския стандарт по неонатология в добричката болница имат право да отглеждат деца над 1 000 грама. Всички, родени под 1 000 грама, се отглеждат в Трето неонатологично отделение във Варна. Тя сподели, че най-малкото родено бебе в Добрич е 650 грама.


С по-голям успех неонатолозите гледат все по-малки бебета. Говорим за деца, които не само да преживеят, а да бъдат здрави и по нищо да не се различават от своите връстници, сподели д-р Ивайло Петев вр.и.д началник на АГ-отделение в болницата.