Почти 50 процента от фирмите в Добрич са доволни от качеството на услугите на администрацията

46 процента от фирмите в Добрич изразяват удовлетвореност от качеството на услугите, извършвани от местната администрация.

Почти 50 процента от фирмите в Добрич са доволни от качеството на услугите на администрацията

Това сочи анкетно проучване, извършено сред представители на бизнеса в нашия град от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. Проучването бе представено на среща-дискусия в Търговско-промишлената палата /ТПП/  за състоянието на икономиката в страната и региона от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Гости на форума бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-областният управител Красимир Николов и председателят на Общинския съвет Иво Пенчев. 


Цветан Симеонов посочи, че Добрич е сред малкото региони в страната, в които фирмите са удовлетворени почти на 50 процента от качеството на предлаганите от администрацията услуги. Пред журналисти той съобщи, че инвестиционната активност в нашия регион е сравнително по-висока от средната за страната. „Хубавото е, че местната администрация е сред най-прозрачните, кадастърът има сравнително добро покритие, това е важна предпоставка за инвеститорите – да имат сигурност в недвижимите имоти“, коментира Цветан Симеонов. 

Според анкетното проучване най-често срещаните проблеми, които възпрепятстват нормалната дейност на бизнеса в Добрич, са инфраструктурата, недостигът на кадри, образованието и чистотата на града. Симеонов посочи, че за съжаление населението тук продължава да застарява, демографският проблем стои. За разлика от други региони в страната по отношение на легловата база и здравеопазването има какво да се желае, каза още той.

Като цяло в България бизнес средата има своите и плюсове, и минуси, каза председателя на БТПП. По думите му България успя да запази добра макроикономическа стабилност - имаме непроменени нива на данъците, които са най-ниските в Европа, за разлика от преобладаващата час от страните в ЕС имаме излишък в бюджета, не дефицит. 

Няколко са елементите, които трябва да бъдат поправени, смята Цветан Симеонов. На първо място той посочи съдебната реформа, от провеждането на която БТПП не е удовлетворена. От друга страна е необходимо усъвършенстване на системата на обществените поръчки. Все още нямаме електронно правителство и това води до неприемливи нива на корупцията, каза още Симеонов.

Проведената в Добрич инициатива с представители на местните власти и местния бизнес бе една от поредните срещи, които БТПП традиционно провежда в страната. Целта е, на първо място, да видим подготвеността на съответните региони за привличане на инвестиции и готовността на местните власти да отговорят на тези нужди, каза Цветан Симеонов. Освен това се представят на място пред бизнеса новите услуги, които БТПП предоставя.