Формулата за щастливо детство разкри на среща в Добрич психологът Димитрина Проданова

Формулата за щастливо детство разкри на среща в Добрич психологът Димитрина Проданова
Формулата за щастливо дете е ясно очертани граници и любов, смята детският психолог Димитрина Проданова.

Тя се срещна с родители, учители, социални работници в Добрич, където гостува по покана на Жени ГЕРБ и народния представител Даниела Димитрова.


С огромен интерес аудиторията изслуша завладяващия разказ на психоложката, която представи книгата си „Превод от детски – Как да спасим децата от възрастните и обратно“. Според авторката, която работи с деца от 1999 г., книгата е различна, тъй като е вода от извора, а всяка глава започва с истински истории.  Много психолози я използват като ноу хау. Полезна е за учители, особено в детски градини.


Тя е категорична, че децата са скенери за изкуствените неща.  Започнах да пиша книгата, защото ми беше много тъжно да видя, че родителите не могат да се справят с децата си, сподели в Добрич Проданова. По думите й, книгата цели да покаже гледната точка на детето. Много често има истински истории, дошли от малките посетители в нейния кабинет. Разбира се, с променени имена. Освен илюстрациите, дело на съпруга й Данчо Русчев, са включени и стихове. Така книгата, която е написана много емоционално, докосва тънки струни на душата. 


В нея може да се намери полезна информация за справяне с детските хистерии, с „първия пубертет”, който е още в детската градина, да се помогне на родителите да се справят с кризите при постъпване в детска градина или в първи клас, както и с детските страхове, със загубата. 


Книгата разкрива как да тълкуваме изображенията и цветовете в рисунките на детето. Символиката на цветовете в детските рисунки означава много. Например, черното не е признак на депресия, а може да означава бунт, желание за ново начало, посочи Димитрина Проданова. 


Тя е категорична, че е много сложно децата да бъдат разбрани. Радва се на много 3-4-годишни клиенти, които, по думите ѝ, не могат да назоват посланията си и мислят едно, казват второ, а се оказва десето.  Според нея често като родители се чувстваме безпомощни, защото сърцата ни преливат от любов към нашите деца и в същото време не знаем как нашата любов да ги направи щастливи.


„Децата са моят живот. Не мога без тях, но, понякога и с тях не мога. Те са океан с редки видове, не да взривно вещество, което се възпламенява при най-лекия полъх на вятъра. Те са толкова непредвидими. В тази минута подскачат от радост, а в следващата – вече потъват дълбоко, дълбоко в бездната на необятната тъга и страдание….Децата са магьосниците на нашия свят. Благодаря ви, че ми давате шанс да се докосна до вълшебството ви, мили мои, безценни магически същества”, споделя в книгата си психоложката.


Пенсионирана учителка от Добрич благодари за възможността да се срещне с Димитрина Проданова и нейната книга и сподели, че искрено съжалява, че подобна книга не е имало във времето, когато тя е работела.  В залата бяха поставени въпроси, свързани с проблемите, които педагозите срещат при работата си както с децата, така и с родителите. Все повече родители идеализират децата си, споделиха те. 


По думите на Проданова, поколението на нашите деца е „поколението на снежинките” – те са уникални, но със свръхвисока самооценка, което няма покритие и по този начин се създава малък тиранин. В тази връзка всички участници в срещата бяха категорични, че е нужно да има психолог в детските градини, поне веднъж седмично.


„Свръх либералното възпитание търпи крах. Хубаво е да сме първо родители, а, ако можем да сме приятели с децата си, е бонус”, сподели още Димитрина Проданова. 


Тя вярва, че, ако в най-ранна възраст детето е било отглеждано в споделена радост и внимание с близките, като възрастен, ще търси във взаимоотношенията си същото и ще е способно да изпитва радост в тях.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+