Над 200 са вече задържаните в Англия

Безредиците в британската столица придобиват още по-опустушителни размери в третата си поредна нощ. Арестуваните са вече над 200, само в Лондон повече от 1700 полицаи бдят за реда с променлив успех, а към протестите се присъединиха и Бирмингам и Ливърпул.

Над 200 са вече задържаните в Англия
Бирмингам и Ливърпул са новите огнища на безредиците.

По данни на The Telegraph полицията там е арестувала над 30 души, като в бандите в центъра на града са участвали хора на възраст от 10 до 50 години. Съобщава се и за поне един прострелян.

Части на Лондон пък бяха евакуирани малко след полунощ. Жители на столичния квартал „Клапъл" например трябваше спешно да напуснат домовете си заради опасността от газови бутилки в горящ магазин за пиротехника. Разпространяващ се пожар пък наложи евакуацията на „Кройдън". Призивът на полицията бе хората все пак да останат по домовете си заради повсеместните палежи, кражби и насилие на забулени с качулки и шалове младежи.

Полицията разположи много допълнителни сили по улиците с разпространението на безредиците на север, юг и изток в столицата. В Хакни, Източен Лондон, младежи с маски и качулки разбиваха магазини и мятаха ракети, дъски и контейнери за боклук срещу полицейските служители. Няколко изоставени автомобила бяха запалени.

Безредиците обхванаха трети британски град в нощта на понеделник срещу вторник, като Ливърпул се превърна в сцена на насилие и вандализъм след Лондон и Бирмингам, съобщава Ройтерс. Полицията в Ливърпул съобщи, че няколко автомобила са били запалени и има щети.

Вътрешният министър Тереза Мей разкритикува „чистата престъпност" в столицата.

Сцени на насилие, напомнящи на военни зони, можеха да се видят в източната и южната част на Лондон, след като хиляди хулигани излязоха по улиците, за да плячкосват, да ограбват, да палят и да атакуват полицията. Премиерът на страната Джеймс Камерън пък прекъсна почивката си и се завърна в столицата, както по-рано това направи кметът на града Борис Джонсън.