Александър от Добрич, притежател на 39 купи от първенства по джет, за втори път ще се яви на световно

Александър Петров е на 16 години, ученик в ЕГ „Гео Милев“ с немски език. Mоже да се похвали с 39 купи от национални и европейски първенства по джет. На 14-годишна възраст участва в Световно първенство в Тайланд, където е първият представител на България.

Александър от Добрич, притежател на 39 купи от първенства по джет, за втори път ще се яви на световно

На колко години се качи за пръв път на джет?
С баща ми се качих на седем години. Не се страхувах, защото бях с него. На осем ми даде да карам сам. Когато направих първите си опити, малко се страхувах да не падна или да не направя нещо грешно.


Баща ми ме „запали“ по карането на джет, той се занимава от доста години. Мога да кажа, че той е моят треньор. Продължава да ми дава съвети. Никой друг не ме е тренирал. Повече съм самоук, както се казва.

Баща ти състезава ли се?
Не. Карам го да започне да се състезава, но не иска.


Кога беше пърото ти джет състезание?
Мисля, че бях на 9 години. Отидох на Национално състезание в Приморско. Завърших седми сред мъжете.

Разкажи за останалите ти успехи?
Бях на 14 години, когато участвах на Световно първенство в Тайланд. От десет участници станах пети.  Общо имам 39 купи от национални и европейски състезания. Толкова ги преброих последния път.

На 23 ноември, петък, заминавам отново за Световно първенство в Тайланд. Ще се състезавам с мъже, защото попадам в тази категория. Самото състезание ще се проведе от 5 до 9 декември. Отиваме по-рано, за да караме джет и да се подготвим.


Какво е чувството, когато се явиш на състезание?
В България не се притеснявам чак толкова много. За предстоящото ми Световно първенство в Тайланд се притеснявам отсега. Адреналинът ми се вдига само при старта на състезания. Когато тренирам чувството не е същото. Когато возя други хора, се страхуват.

Как тренираш през студените месеци?
Преди две седмици тренирах с джет във Варна, но вече времето не позволява. Прекалено студено е. Ходя само на фитнес и карам колело. По този начин тренирам.


Какъв джет караш в момента?
Произвежда го един американец, казва се Про Форс, а двигателят е друг. Сложна работа!   На състезания може да се явиш с твой джет или да си наемеш. За предстоящото ми първенство в Тайланд ще си наема, защото изтървах срока да изпратя моя джет.

Падал ли си от джета?
Нямал съм някоя много лоша ситуация. На едно състезание паднах от джета. Забих се във вълна. Не беше нещо особено, имах само натъртени ребра.


Имаш ли и други интереси?
Преди имах. Ходих на волейбол, но вече – не. Най-главното ми в момента е карането на джет.

Какво мислиш да учиш след завършването на средното ти образование? Мисля да уча химия, биология или математика. Ако искам да се насоча към спорта, трябва да е извън България.

Най-голямата ми цел в момента е победа на Световното първенство в Тайланд, за което фирма „Златодара ми е спонсор. Парк хотел „Изида“ също са ми помагали за състезания. Следващата година, през юли месец, ще участвам на Европейско първенство, сподели Александър Петров.