Общинските детски градини в Добрич преминават на делегирани бюджети

Предложение за въвеждане на система на делегирани бюджети в общинските детски градини на територията на Община град Добрич, считано от 1 януари 2019 година, ще внесе на предстоящото заседание на Общинския съвет кметът Йордан Йорданов.

Общинските детски градини в Добрич преминават на делегирани бюджети

С въвеждането на делегираните бюджети се цели да бъде продължена политиката на децентрализирано управление на бюджетните институции, да се изпълнят разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование, да продължи общинската политика за ефективно използване на местните ресурси, икономично решение на местните потребности и целесъобразно разпределение и разходване на бюджетните средства. Сред целите са още повишаване качеството на предлаганите услуги чрез финансова самостоятелност, осигуряване на прозрачност и справедливост при разпределянето на средствата между детските градини и други.



С въвеждането на системата на делегиран бюджет директорите на детските градини ще получат правото да бъдат второстепенен разпоредител с бюджет, със самостоятелна банкова сметка; да извършват компенсирани промени по плана на приходите и разходите, в т. ч. между дейности, като уведомяват за това първостепенния разпоредител с бюджет; да се разпореждат и да разпределят бюджета на детската градина. Те ще управляват общинската собственост и реализират собствени приходи в рамките на делегираните им права и отговорности; ще определят числеността на персонала, индивидуалните възнаграждения, броя на групите, както и броя на децата в тях съобразно утвърдените им бюджети и нормите, определени в подзаконовите нормативни актове.

В докладната записка на кмета се посочва, че бюджетът на детските градини се формира от два източника. Единият са средства за местна дейност, изчислени на база средна годишна издръжка на 1 дете и общ брой деца, съгласно Национална електронна информационна система за предучилищното и училищно образование /НЕИСПУО/ на МОН. 

Другият източник за формиране на бюджета е държавна субсидия, определена по единни разходни стандарти /ЕРС/.  

Кметът Йорданов предлага ОбС да определи годишна издръжка на едно дете в детска градина за 2019 година – за дете до 4 години - 791 лв., за дете на 5 или 6 години – 361 лв.   

Предлага се също да бъде гласувано годишната издръжка на дете да се определя от ОбС съвет ежегодно с приемането на бюджета за съответната година.