Богат културен календар в област Добрич през 2019 година

В резултат на писмо от областния управител Красимир Кирилов, общините на територията на област Добрич предоставиха информация за проект на културен календар за областта за 2019 г.

Богат културен календар в област Добрич през 2019 година

Проектът е изпратен в Министерството на културата. Общините и културните институти са подготвили изключително богат културен календар за идващата 2019 година. Подобаващо всички общини на територията на областта се отбележат националния празник 3 март, както и официални и традиционни празници в българския календар – 6 януари с освещаване на бойните знамена, празника на лозаря – Трифон Зарезан, Великден, празникът на българската култура и славянска писменост 24 май, Денят на Съединението и на Независимостта на България и други.


През ноември 2019 г. Община Добричка ще отбележи тържествено 170 г. от създаването на Обединено училище „Добри Войников“ в с. Победа. През годината в различни населени места ще се проведат регионални прегледи на фолклорната самодейност, както и за поредна година общината ще е домакин на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“, който ежегодно се провежда край Дебрене.

Община Генерал Тошево отново ще е домакин на национален фестивал на лавандулата през юни. През цялата година добруджанската община ще посреща в различните фестивали любители на фолклора, поезията, отделено е място в календара и за празници на плодородието, хляба, житото и Добруджа. През декември гр. Генерал Тошево тържествено ще отбележи 160 години от рождението на патрона си – генерал Стефан Тошев.

За любителите на автентичната кухня Община Крушари отново ще организира и проведе „Празник на гърнетата“, за празника си Община Тервел организира изложение „Произведено в Тервел“. Община град Добрич продължава традицията и в годината ще посрещне любители на балета, на фолклора, на класическата музика в рамките на домакинството си на утвърдени международни и национални фестивали и конкурси.

За поредна година Община Балчик ще покани малки и големи на фестивала „Виа Понтика", „Дни на класиката Балчик", „Усмивките на морето", „Море от ритми" и други. И Община Каварна запазва утвърдените във времето фестивали „С България в сърцето", фестивала на любителските театри, Миден и рибен фест. Шабла ще посреща любителите на хвърчила във „Фестивал на хвърчилата". Ще се проведе за поредна година и празника на плодородието.