Историите на Йовков оживяха на сцената на читалището в Генерал Тошево

На 21 ноември в НЧ “Светлина – 1941” се проведе осмото издание на общинския конкурс “Йовков и неговият свят”, който беше посветен на 138 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков.

Историите на Йовков оживяха на сцената на читалището в Генерал Тошево

По традиция участниците в конкурса имаха право да изберат един от следните пет раздела, в който да изявят себе си по най-добрия начин – собствени творби (есе, стихове, размисли, преразказ), художествено четене, драматизация по произведение на Йордан Йовков, рисунка по творба и приложно изкуство.


Целта на конкурса е да се стимулират творческите търсения на учениците и да им се даде възможност чрез силата на художественото слово и умения да споделят отношението си към творчеството на писателя.

По традиция най-голям интерес предизвикаха драматизациите на участниците по произведения на Йордан Йовков, които буквално изправиха на крака препълнената зала в читалището. В този най-интересен и определено най-оспорван раздел се включиха три групи участници. По прекрасен начин се представиха учениците от VII “б” клас на СУ “Н. Вапцаров” – град Генерал Тошево с преподавател Рада Нонева, които напълно заслужено спечелиха първото място в тази категория с драматизацията на откъс от разказа “Божура”. Втората награда остана за децата от ОУ “Хр. Ботев” (с. Кардам), а на трето място се нареди драматизацията на учениците от ОУ “В. Левски” (с. Преселенци).

В раздела за собствени творби: есе, стихове и размисли, първа награда отиде при Петър Желев от СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево). На второ и трето място останаха съответно Мирослава Янкова и Мадлен Власева от ОУ “Хр. Смирненски” – град Генерал Тошево.

В категорията за художествено четене бяха раздадени три поощрителни награди – на Иво Живков, Габриела Панайотова и Юлка Стоянова. Призовата тройка беше съставена от Зехра Юсеин (3 място) ОУ “Хр. Ботев” (с. Кардам), Виктор Петков (2 място) – СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево) и Виктория Иванова (1 място) – ОУ “Хр. Ботев” (с. Кардам).

В раздел “Рисунка по творба на Йовков” бяха раздадени две трети награди – на Никол Георгиева и Михаил Кърджалийски. Втора награда спечели Фрея Реди, а на първо място беше отличена рисунката на Марияна Лазарова.

В последната пета категория – за приложно изкуство, първа награда отиде при учениците от ОУ “Й. Йовков” (с. Красен) Георги Георгиев и Петра Нуцулова. На второ място остана Георги Георгиев от ОУ “Хр. Смирненски” (Генерал Тошево), а на трето Рада Веселинова, Симона Радева, Александра Хинева, Миглена Светлинова и Дарина Димитрова от СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево).

През тази година журито на конкурса беше в състав: председател: Кина Иванова – учител по български език и литература и членове: Стоян Стоянов – учител по български език и литература, Стойчо Стойчев – дългогодишен читалищен деятел и Иван Стоянов – художник.