Земеделски производители от Добричко ще получат компенсации заради проливните дъждове

Стотици земеделски стопани ще могат да получат държавна помощ заради лошото време тази година, стана ясно от нова заповед на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Земеделски производители от Добричко ще получат компенсации заради проливните дъждове

В документа се изброяват регионите на страната, където е имало неблагоприятни климатични събития и видовете култури, за които се полагат компенсации.



Стопаните в Добричка област ще бъдат подпомогнати заради проливните дъждове. Те ще получат компенсации за културите пшеница, ечемик, ръж, овес, рапица, слънчоглед, грах (за зърно), зелен грах, нахут, фасул (полски), картофи, моркови и звездан.

„Земеделските производители с напълно пропаднали площи от посочените области и земеделски култури имат право на държавна помощ, съгласно условията на Решение С (2015) 6493 от 17.09.2015 г. на Европейската комисия за одобряване на държавна помощ SA. 42510 (2015/N) за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие“, уточнява заповедта на зам.-министъра.

Помощта ще бъде изплатена в размер, определен от Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие”.

Източник: fermer.bg