Красимир Гецов: Целта пред мъжкия отбор на Калиакра е първото място в Б група

Треньорът на СКХ „Калиакра“, Каварна Красимир Гецов пред Добрич Онлайн.

Красимир Гецов: Целта пред мъжкия отбор на Калиакра е първото място в Б група

Какви са целите на мъжкия отбор на Калиакра в първенството на Б група през този сезон?


След като в последните две години заехме първото място в „Б“ РХГ и тази година това ни е целта. Също така се стараем да играем комбинативен хандбал, до колкото можем и да приобщаваме състезателите от юношиските отбори при мъжете, като ги включваме в срещите от „Б“ РХГ.

Предстоят ли скоро мачове на Калиакра в залата в Каварна?

Да, в неделя 25.11.2018г. ще се проведе втория за тази година турнир в „Б“ РХГ. Началото е от 12:00 часа в спортна зала „Олимпиада“.

Колко деца от Каварна тренират хандбал? В кои възрастови групи школата на Калиакра ще участва в зоналните първенства през този сезон?

Имаме отботи при 10 и 11 годишни момчета, в тези възрасти тренират общо около 20 деца, при юношите старша възраст трениращите са около 15 човека и при мъжете са към 15 състезатели. Всички отбори ще вземат учатие в зоналните състезания.

На коя формация от детско-юношеската школа възлагате най-големи надежди за класиране на държавните финали?

Шанс за класиране на държавни финали неможем да говорим, защото в малки градове като Каварна е много трудно да се направи конкурентно способен отбор в отборните спортове. Децата в града намаляват и е трудно да се съберат деца на една възраст да тренират заедно, като пример ще дам сегашния отбор на юношите старша възраст, който е съставен от момчета, учащи в 8, 9, 10 и 11 клас. От тази година започват да участват децата в 10 и 11 годишните и ще видим какво ще се случи и на какво ниво са, спрямо другите отбори от нашата зона „Черно море“.

Вие сте дългогодишен треньор в клуба – кой смятате, че е най-големият ви успех?

Най-големоят успех за мен е, че успях да накарам много деца от Каварна да заобичат този спорт, а като успех това безспорно е второто място на ученически игри през 2009г. за момчета 8-10 клас, което ни даде възможност да вземем участие на Световно ученическо първенство в Португалия през 2010г. Също така имаме и класирания на държавни финали и Второ място на турнир за купата на България при подрастващите.

Кое е най-важното, на което искате да научите децата, трениращи хандбал?

Да бъдат добри хора и  да уважават противника. Да не се отказват, въпреки трудностите. Да мислят бързо, защото хандбалът е динамична игра и ситуациите се сменят за части от секундата.

Обезпечен ли е финансово отборът? Помагат ли на хандбала в Каварана общината и местният бизнес?

Хандбалният клуб се финансира изцяло от Община Каварна, която всяка година отпуска субсидия на всеки спортен клуб в Каварна. През годините, от както аз съм в клуба, сме имали проблеми с получаването на цялата гласувана субсидия и се е налагало със собствени средства да покриваме някои плащания. Мога да кажа, че миналата година нямахме проблеми със субсидията от Общината.  За бизнесът в нашия град мога да кажа, че се включва от време на време.  Отделят се средства за закупуването на екипи за игра на отбора, за което искам да благодаря на фирмите „Агроспектър“ и „Бурлаков“.

Възможно ли е в следващите години да видим мъжкия отбор на Калиакра в А група?

Всичко е свързано с пари, а ако това се случи някога ми се иска отборът да е съставен на 90 процента от състезатели на нашия клуб.

Хандбалът е спорт номер 2 по популярност в света. Какво трябва да се промени в България, за да получи тази игра и в нашата страна подобаващо внимание?

Мисля, че трябва да има повече срещи, които се предават по телевизията, говоря за срещи от Шампионска лига, световни и европейски първенства. Да има подходящи и топли зали за тренировка, а в училищата да се запознаят децата с този спорт.

Каварна е люлката на плажния хандбал в България – при нас е организирано първото състезание в този спорт в страната. Ще приеме ли градският плаж отново всички държавни първенства по плажен хандбал и през следващата година?

Да, за първи път в България се играе хандбал на пясък в Каварна, след дълги години на прекъсване това лято ние организирахме държавните финали за мъже, жени, юноши и девойки. Мисля, че се получи добро първенство. Организацията на това да се случи изцяло падна върху момчета от отбора, за което им благодаря много. Надявам се, че и тази година ще бъдем домакини на това първенство.