Отбелязваме 30 години от построяването на органа с коледен концерт „В сладка радост“

Класически коледен концерт на Мария Славова – орган, и Красимира Султанова – цигулка, под наслов „В сладка радост“ ще се състои на 10 декември от 18.30 часа в зала „Добрич“.

Отбелязваме 30 години от построяването на органа с коледен концерт „В сладка радост“

С него ще бъдат отбелязани два празника – Рождество Христово и 30-годишнината от построяването на органа в Добрич от немската фирма „Alexander Shuke Orgelbau”


In dulci jubilo е първият стих от една средновековна рождественска песен, в която се казва “В сладка радост да възпеем Лежащия в своето сияние!”, посочват от Общината как е избран насловът на концерта. 

В програмата са подбрани едни от най-представителните произведения за орган, създадени през епохата на Барока. Концертът ще започне с емблематичната Токата и фуга в ре минор от Йохан Себастиан Бах, чието ултимативно начало е добре познато. Ще прозвучат широко популярните и обичани Ария от Бах и Канон от Йохан Пахелбел с участието на великолепната цигуларка Красимира Султанова. Несъмнено публиката ще бъде любопитна да чуе и музиката на друг интересен представител на северногерманската органова школа, какъвто е Винцент Любек, автор на малко, но извънредно ярки пиеси. Ще бъде изпълнена Преамбулум и фуга в ми мажор, характерна с типичната барокова патетика и реторична свобода.

Входът е свободен.

Красимира Султанова е завършила е музикална академия „Роберт Шуман“ в Дюселдорф, Германия при проф. Роза Файн. Цялото й семейство е отдадено на класическата музика. Концертмайстор е на камерен ансамбъл „Дианополис“ в Ямбол, концертмайстор и солист на „Симфониета дел арте“, Братислава. С голям успех се изявява и като солист на различни камерни формации с активна концертна дейност в България и чужбина. Репертоарът й включва огромен брой произведения – солови и камерни от Ренесансовата епоха до Съвременността. Има богата звукозаписна дейност за фонда на много наши и европейски издателства и реализирани 10 CD. Член на Баховото общество в Лайпциг.

Мария Славова е добре позната на публиката като концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ в Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт - Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер - Германия; Саймън Хардън - Великобритания; Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в  Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на родния си град Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Общината.

ПРОГРАМА:

Йохан Себастиан Бах (1685-1750) 

– Токата ре минор bwv 565

Йохан Себастиан Бах

- Три хорални прелюдии “In dulci jubilo” bwv 608, bwv 729, bwv 751

Йохан Пахелбел (1653-1706) 

– Канон ре мажор

Винцент Любек (1654 –1740)

– Преамбулум и фуга ми мажор

Йохан Себастиан Бах 

- Ария

Йохан Пахелбел

– Шакона в ре мажор

Йохан Себастиан Бах

– Соната сол мажор bwv 1019

I. Allegro

II. Largo

III. Allegro 

IV. Adagio 

V. Allegro.