Отпускат допълнителни 380 000 лева за издръжката на детски градини и ясли в Добрич

С 300 000 лева ще бъдат завишени средствата за издръжка на детските градини в Добрич, а с 80 000 – на детските ясли, детските кухни и яслените групи в детските градини.

Отпускат допълнителни 380 000 лева за издръжката на детски градини и ясли в Добрич

Решението бе взето на заседание на Общинския съвет с приемането на актуализацията на бюджета за 2018 година.



Стана ясно, че недостигът на средства произтича от минималния размер на отстъпката от цените по САПИ по сключените договори за доставка на хранителни продукти, влизането в сила на нови разпоредби, касаещи храненето, покачването през годината на цените, не само на хранителните продукти, но и на други съпътстващи ги разходи, остарялата материална база, което налага влагане на значителни средства за ремонт и поддръжка. 

Актуализация на бюджета бе направена и във връзка с постъпили докладни записки от директорите на професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” и на Професионална гимназия по аграрно стопанство за актуализиране на бюджетите на учебните заведения предвид преизпълнението на плана на собствените им приходи. Ветеринарната гимназия планира преизпълнение на плана за 2018 г. на собствените приходи в размер на 79 409 лева, а аграрната - на 70 701 лева.

Бюджетът бе актуализиран и заради одобрени обезщетения за щети от ЗАД „Армеец” АД на стойност 1860,55 лева. Сумата е преведена  в Община град Добрич и е за щети в Стоматология – 482,37 лева и в детските градини – 1 378,18 лева.