От 1 януари 14-те общински детски градини в Добрич преминават на делегирани бюджети

От началото на следващата година в 14-те общински детски градини в Добрич се въвежда системата на делегираните бюджети. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет.

От 1 януари 14-те общински детски градини в Добрич преминават на делегирани бюджети

Целта на въвеждането на делегираните бюджети е да бъде продължена политиката на децентрализирано управление на бюджетните институции, да се изпълнят разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование, да продължи общинската политика за ефективно използване на местните ресурси, икономично решение на местните потребности и целесъобразно разпределение и разходване на бюджетните средства.

С въвеждането на системата на делегиран бюджет директорите на детските градини ще получат правото да бъдат второстепенен разпоредител с бюджет, със самостоятелна банкова сметка; да извършват компенсирани промени по плана на приходите и разходите, в т. ч. между дейности, като уведомяват за това първостепенния разпоредител с бюджет; да се разпореждат и да разпределят бюджета на детската градина. Те ще управляват общинската собственост и реализират собствени приходи в рамките на делегираните им права и отговорности; ще определят числеността на персонала, индивидуалните възнаграждения, броя на групите, както и броя на децата в тях съобразно утвърдените им бюджети и нормите, определени в подзаконовите нормативни актове.

ОбС реши годишната издръжка за 2019-а за дете до 4 години да е 791 лв., а за дете на 5 или 6 години – 361 лв.  Годишната издръжка ще се определя от ОбС съвет ежегодно с приемането на бюджета за съответната година. Местните парламентаристи определиха като неделегирана отговорност за детските градини през 2019 г. неразплатените разходи по бюджета им към 31.12.2018 г. Същите ще бъдат заложени в общинския бюджет за 2019 г. Предоставя се правото детските градини да реализират собствени приходи при спазване на действащите нормативни актове.

По време на дебатите председателят на Постоянната комисия по наука и образование Камелия Койчева изрази своите притеснения относно недобрата енергийна ефективност на всички сгради на детски градини, компетентността на всички директори за въвеждане на делегирани бюджети, тъй като една трета от тях са нови. Тя изрази мнение, че би било удачно преминаването към делегирани бюджети на детските градини да стане поетапно, посочи, че всяка година се налага дофинансиране. Камелия Койчева попита каква е оценката на риска според кметския екипа при преминаване към делегирани бюджети.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева определи рискът като минимален като на всяко начало. По повод слухове, че ще фалират детски градини, тя заяви, че Общината никога няма да позволи това да се случи. Д-р Баева съобщи, че в определените суми за издръжка на едно дете през годината са предвидени средствата, които с които Общината всяка година дофинансира детските градини. По отношение на поддръжката на материалната база зам.-кметът заяви, че тя продължава да е ангажимент на Общината.

Д-р Баева каза още, че директорите са достатъчно добре подготвени да се справят с делегираните бюджети. По повод проведеното наскоро обучение от специалисти от Община Шумен, тя каза, че такъв е бил съветът на Министерството на образованието – то да бъде извършено от община, която скоро е въвела делегирани бюджети, а това в Шумен е станало м. г.