Община Добрич заделя 72 хил. лева за ремонт на стадион „Дружба”

Сумата ще набъбне след кандидатстване по проект „Красива България“

Община Добрич заделя 72 хил. лева за ремонт на стадион „Дружба”

Общинските съветници дадоха съгласие по време на днешното си заседание да се кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика по проект „Красива България” за 2019 г., за осигуряване на достъпна среда на стадион “Дружба”. Проектното предложение предвижда да се обособят зони за хора с намалена подвижност и с увреждания по трибуните на спортното съоръжение, както и ремонт и изграждане на санитарни помещения, включително осигуряване на достъпна среда за тях. Тъй като максималното финансиране по програма “Красива България” е 120 000 лв. от общият бюджет, изискването е съфинансирането от кандидата да е най-малко 50% от него.



Тъй като разчетите сочат, че за строително-ремонтните дейности на стадиона, който е общинска собственост, ще са необходими 120 729 лв., бе прието от общинския бюджет да бъдат осигурени 60 на сто от необходимите средства, а именно – 72 437 лева. Кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе вносител на въпросната докладна, подчерта, че подобно проектното предложение от страна на местната Община е било обсъждано и на по-ранен етап. Тогава обаче недостатъчното съфинасиране от 10% до голяма степен е обезсмисляло самото кандидатстване, имайки предвид предварително зададените критерии.

Стадион „Дружба“ е сред най-старите съществуващи в България. Построен е в края на 50-те години на ХХ век и официално открит през 1960 г. Капацитетът му е 23 000 места, от които 12 500 седящи. От 1962 г. не са извършвани сериозни строително-монтажни работи по санитарните помещения към стадиона, като към момента липсват цялостни изградени и действащи ВиК и ел. инсталации в тях. Стадионът се използва от представителния отбор на ФК „Добруджа 1919“ за домакинските срещи от Втора професионална лига. Той е предвиден да домакинства част от мачовете на Европейско първенство по футбол на УЕФА за девойки до 17 години през 2019 г.

Във връзка с това е извършена инспекция на стадиона и впоследствие съставен доклад от страна на Български футболен съюз. В него се съдържат препоръки за подобрения, част от които са обособяване на зона за хора с увреждания и инсталиране на санитарни възли за зрителите. По предложение на Община Добрич ще се обособят зони по трибуните за привърженици на домакините и на гостуващите отбори. Целта е да се изпълнят част от предписанията на БФС във връзка с Европейското за девойки до 17 год. Наред с това ще бъдат създадени трайни благоприятни условия за провеждане на спортни прояви и мероприятия в града, и нормално функциониране на обекта с обществено значение.