Николай Бебенов от Добрич - за участието му в „Откраднат живот“ и любовта към карикатурите

Николай Бебенов е на 36 години от град Добрич. Най-голямата му страст е рисуването на карикатури, част от които са били експонирани в изложби, дори и в чужбина. Участвал е в различни конкурси. Николай е в Съюза на карикатуристите. Макар и като статист, той може да се похвали с участие в хитовия сериал „Откраднат живот“.

Николай Бебенов от Добрич - за участието му в „Откраднат живот“ и любовта към карикатурите

Къде завърши в Добрич и какво продължи да учиш след това?
Завършил съм в бившето училище „Дора Габе“ през 2001 година със специалност Изобразително изкуство, след което продължих да уча Анимационна режисура под ръководството на проф. Доньо Донев и проф. Константин Джидров във факултет „Филмово и ТВ изкуство“ - София, към ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна.



Да поговорим за твоята страст – карикатурите. От колко годишен рисуваш и как разбра, че това те влече?
Рисувам от много малък, тоест откакто се помня. Преди да стигна до карикатурите стажът ми е преминал през портрета, живописта и скулптурата, макар и за кратко. През студентските години се занимавах повече с анимация, илюстрация, комикс и карикатура. Тогава установих, че карикатурата е моята специалност.


От колко време си в Съюза на карикатуристите, как стана член?
Сред тях съм от 2013 г., когато ми беше първото участие в Национална изложба на карикатурата. Всеки, който вземе участие, ако реши може да се присъедини в съюза.


В какви конкурси и изложби си взимал участие?
Имам сертификати за участие в общи изложби на карикатурата, медал от обща изложба на тема „Карикатура, комикс и сатира“, както и от обща карикатурна изложба в СУ „Св.Климент Охридски“ на тема „Туризъм“ в София. Дарих шарж на  НАТФИЗ с облика на Кръстьо Сарафов, за което също имам сертификат.


Освен това съм участвал в изложби в музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, Литературно-художествен музей „Чудомир“ - гр. Казанлък по повод „Чудомировите празници“, „Коледно-новогодишна изложба“ в Арт-салона на Българско национално радио, в обща изложба „Хендел Хаус – Хале, Германия по повод годишнина от рождението на Георг Фридрих Хендел.

Мои карикатури, като постоянни експозиции, се намират в музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Литературно-художествен музей „Чудомир“ - гр. Казанлък и „Бах Архив“ към къща-музей „Йохан Себастиан Бах“ - гр. Лайпциг, Германия.

Шаржове на Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Стоян Бъчваров и Николай Масалитинов са били експонирани на Национална изложба на карикатурата при Съюза на българските художници, както и на обща карикатурна изложба в „Сатиричен театър“ - Алеко Константинов, гр. София.


Миналия месец открих 43-та национална изложба на карикатурата в „Български културен институт“ в гр. Прага,Чехия.

Какъв стил са твоите карикатури, какво обичаш да рисуваш най-много?
Карикатурата при мен е повече шаржова, както и на социална, ежедневна и злободневна тематика. Преди много често рисувах политическа сатира.

Приемаш ли поръчки за направaта на карикатура?
Да, разбира се!

Разкажи за участието ти в „Откраднат живот“.
В сериала „Откраднат живот“ се случи да участвам след картотека в кастинг-агенция за статисти. След първото ми участие в 38 епизод на втори сезон, реших да продължа, защото открих известни актьори и актриси - Димо Алексиев, Ернестина Шинова, Деси Бакърджиева, Йоана Буковска, Мартина Вачкова, Стоян Алексиев, Янина Кашева и много други, които впоследствие на редуващите се сезони се появиха. Участвам от 38-ми епизод на втори сезон по 4-5 участия, имам от 3 до 6 сезон, тоест към момента.

По време на снимки подарих карикатура на актьора Димо Алексиев от “Откраднат живот” с неговия облик.


Има още една участничка от Добрич – Нина Анадолиева, можеш ли да догатнеш малко повече за нея?
За Нина Анадолиева само знам, че от доста време живее в София. Пенсионерка е. Известно ми е, че има роднинска връзка с художника-живописец Георги Петров от Добрич.

Имаш ли други хобита?
Пътешествия, излет сред природата, плуване, да се събирам  в компания от колеги художници, актьори, актриси и други интелектуалци.

Занимаваш ли се с нещо друго, къде живееш в момента?
В момента живея в София и работя като художник на свободна практика, ходя на снимки по филми и реклами.

Какви реклами?
Реклама за Билла, кола на БМВ, банки и за кабелна телевизия. Всички реклами, в  които до момента съм участвал са заснети от американски, английски, германски и испански продукции. Повечето от тях в "Ню Бояна Филм", тоест на киноцентъра в Бояна.

Какво е общото между това да си актьор и художник?
Това, че едната и другата професия са насочени към изкуството и културата. Един художник трябва да търси разнообразието в изкуствата. Един художник може да работи в театъра и киното, тъй като режисъорите се нуждаят от художници. Самият художник, ако реши може да бъде и режисьор.