Четири грипни щама се очаква да циркулират през тази зима

Д-р Даниела Иванова – началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция в Добрич, пред медийна група "Добрич"

Четири грипни щама се очаква да циркулират през тази зима

- Д-р Иванова, каква е епидемичната обстановка към момента в Добрич и областта?



- Ние наблюдаваме епидемичната обстановка в град Добрич чрез сентинелно наблюдение – на 10-процентна извадка от населението  в пет възрастови групи, която би следвало да е показателна и за цялата област. Поддържаме постоянна връзка с личните лекари по общини и населени места, така че ако възникне някаква ситуация да бъдем своевременно уведомени и да извършим проучване. Към настоящия момент не можем да кажем, че имаме епидемична обстановка. Заболяемостта за четири дни е 36 на 10 000. В сравнение с ноември м. г. е двойно по-ниска. М. г. се е движела до 97 на 10 000. Така че към момента имаме сравнително ниска заболяемост от Остри респираторни заболявания /ОРЗ/. 

- Имаме ли регистрирани случаи на Грип?

- Нито имаме съобщени случаи на Грип от лечебните заведения и личните лекари, нито имаме хоспитализирани, нито регистрирани съобщения. Към момента нямаме подадени сигнали за повишена заболяемост, за отсъствия на ученици от учебни занятия в училищата в цялата област. Така че към момента нямаме епидемична ситуация. 

- Какви щамове Грип се очакват през тази зима?

- Според проучванията на Световната здравна организация очакваните щамове се залагат в състава на противогрипната ваксина. В тазгодишните четиривалентни ваксини са заложени два щама тип А – „Мичиган“ и „Сингапур“, и два щама тип Б – „Колорадо“ и „Пукет“. Това са очакваните щамове, но дали точно те ще циркулират не можем да кажем.

- Имаме ли случаи на такива щамове през предходни години?

- Да, имаме случаи през предходни години. Към настоящия момент в Националната референтна лаборатория, чухме по централните новини, има доказани три случая на Грип тип А – H1N1, това е т. нар. Свински грип, който е циркулирал и предходни години. 

- Бихте ли припомнили какви са тези щамове? И въобще – какви са симптомите при грипни заболявания?

- В протичането на грипното заболяване няма голяма разлика в зависимост от причинителя му. Грипът е остро респираторно заболяване с много къс инкубационен период. Предава се по въздушно-капков път. В рамките на ден-ден и половина пациентите заболяват с кашлица, втрисане, кихане, коремни и мускулно-ставни болки. Ако няма усложнения, ако се потърси навреме лекарска помощ заболяването премина за около седмица. 

- Задължително ли трябва да се търси лекарска помощ?

- Трябва да се търси лекарска помощ. Добре е да не се самолекуваме. При необходимост трябва да бъдат изписани антивирусни препарати, при възникване на усложнения – и антибактериални, да се извърши хоспитализация. Добре е да не ходим на работа или на училище, да използваме лични предпазни средства и маски, защото заразяваме околните. 

- Има ли увеличение на хората, които се ваксинират?

- Към момента още нямаме статистика, защото личните лекари поставиха ваксина през предходните месеци. В Имунизационния кабинет на РЗИ са поставени 16 ваксини по простата причина, че вече не закупуваме и не предлагаме ваксинални продукти. В аптечната мрежа много бързо се изчерпаха ваксините тази година. Като получим отчетите на личните лекари в началото на януари за четвъртото тримесечие ще можем да кажем приблизителна бройка на ваксинираните. 

- Като казахте, че бързо се изчерпаха, това означава ли, че се е повишила културата на пациентите в това отношение?

- Може и това да е, защото, четохме и в медиите, има повишено търсене на ваксини. Вече какви са били доставките спрямо предходните години на фирмите-вносители не мога да кажа. 

- Можем ли да кажем, че някои хора задължително трябва да се ваксинират? За кои групи се отнася това?

- Има групи, които, не можем да кажем, че е задължително, но е добре да се ваксинират. Препоръчително е да бъдат имунизирани пациенти с хронични заболявания, над 65 години, хора в организирани колективи, в домове, в общежития, близките на семейства на рискови контингенти.

- Имате ли поглед върху цените на ваксините, достъпни ли са за всички хора?

- На нашия пазар т. г. имаме само четиривалентни ваксини и бяха в рамките на около 20 лева. Те са по-скъпи в сравнение с тривалентните, които предходни години бяха на пазара за 8-12 лева. 

- Бихте ли припомнили на читателите ни какви са основните правила, за да се предпазят от Грип?

- Ако не сложат ваксина е добре да се хранят здравословно и балансирано. Да приемат витамини, повече течности. Да имат хигиена на кихане и кашляне, да използват кърпички или да поставят ръката си. Да не ходят болни на работа и на училище. Да избягват да контактуват с болни хора, доколкото това е възможно. Да избягват при епидемична ситуация да ходят на места, където има много хора, на организирани мероприятия. 

- Как да предпазим малките деца?

- Играчките често трябва да бъдат измивани и дезинфекцирани. Такива са и хигиенните изисквания към детските градини. Необходими са добра дезинфекция, добро проветряване. Болни деца да не се приемат в организираните колективи. Това е до съзнанието на родителя – да не се заведе болно дете на училище. Има филтър сутрин в детските градини – да не се приемат болни деца.