Факелно шествие под наслов „125 години ВМРО – Борбата продължава!” се проведе в Добрич

За 20-а поредна година ВМРО-Добрич отбеляза с факелно шествие годишнината от сключването на Ньойския договор.

Факелно шествие под наслов „125 години ВМРО – Борбата продължава!” се проведе в Добрич

На 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Отечеството изконни български земи - Южна Добруджа, Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия.


Вече две десетилетия в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат добруджанци се отзоваха на призива на ВМРО и излязоха в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 99 години несправедливост. 


Факелното шествие тръгна от църквата "Свети Георги" и премина по пешеходната зона на бул. "25 септември" и ул. "Независимост". Бяха поднесени цветя на паметните плочи на полк. Борис Дрангов и Пейо Яворов. Шествието завърши с изпълнение на химна на България пред паметника на ген. Иван Колев.

Тази година шествието е посветено на 125-тодишнината от създаването на ВМРО - революционната организация на българите в останалите под чужда власт български земи след Берлинския договор. През цялото си съществуване ВМРО е бранила българщината и е защитавала българите срещу произвола на поробителите.