Център по минералогия и спелеология отваря врати в читалище „Йордан Йовков – 1870 година”

Център по минералогия и спелеология ще бъде официално открит в народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” в Добрич на 4 декември от 16 часа. Той ще функционира в зала на 3-тия етаж в читалищната сграда.

Център по минералогия и спелеология отваря врати в читалище „Йордан Йовков – 1870 година”

Идеята за създаването на Центъра възниква след посещение на представители на националния музей „Земята и хората“ в София, при което от институцията изразяват своето желание да дарят колекция от камъни и минерали на читалището. През септември тази година дарението става факт, като музеят предоставя на културния институт 87 минерални и петрографски образеца.
По-голямата част от тях са от територията на България.

В колекцията присъстват минерали от големи български находища: Маданското рудно поле, Бургаския руден район, Кремиковци, Славянка, Кошава, Бели пласт. Предоставени са изключително редки за страната ни минерали: родохризит и стилбит от находище Давидково, аметист от Маджарово, калцит – тип исландски шпат от с. Светулка, кианит от Тополовградско. В колекцията са представени и суровини с историческо значение: кремък за направата на първите сечива; талк, използван в древността при изработката на глинени съдове и металодобив; малахит и азурит – първите руди за добив на мед, които човек се научил да преработва.

Включени са образци и от чуждестранни находища: кварц от Бразилия и Мозамбик, целестин от остров Мадагаскар, пемза от остров Санторини.

Впоследствие колекцията е обогатена чрез дарение от Димитър Димитров, който ще посреща и предоставя информация за експозицията на посетителите в центъра. Предоставените от него експонати са събирани предимно в региона на Добруджа. Сред предоставените от него образци присъстват сталагмит, арагонит, травертин, нефрит, барит, гагат, опал и др.
Предвижда се колекцията постепенно да се обогатява, като от музея „Земята и хората“ изразяват готовност да предоставят още образци за експозицията.

С откриването на Центъра към него веднага започва работа и школа, в която всички желаещи могат да изучават и събират скали, фосили и минерали в Добричка област и близките райони.


Снимката е илюстративна