Община Каварна избира фирма за зимното поддържане

Между Коледа и Нова година община Каварна ще има избор на фирма, която да извършва зимното поддържане на общинската пътна мрежа, заяви пред в. „Факел“ зам.-кметът „Европейски фондове и инвестиционна дейност“ Йордан Йорданов.

Община Каварна избира фирма за зимното поддържане

Дотогава ще разчита на същите две фирми, които се отзоваха при първото застудяване и разваляне на времето. Сумата, която е предвидена за зимното поддържане на общинска пътна мрежа и за улици в града, е 200 хил. лева за срок от 1 година.


Заместник-кметът обясни, че процедурата за избор на фирма за зимното поддържане е на етап Протокол 1. Това означава, че до кандидатите са изпратени писма, с които се изисква допълнителна информация. В срок от пет работни дни след като участниците представят отговорите си, комисията трябва да се събере отново. Членовете й разглеждат това, което е добавено, и решават дали да допуснат участника до разглеждане на техническото предложение. След обявената дата се отваря ценовото предложение и се стига до изпълнител и до сключване на договор, добави г-н Йорданов.

По думите му участниците в процедурата са две частни фирми от Каварна. Изискванията на общината са няколко: избраната фирма трябва да разполага с достатъчно количество луга и пясък, минимален брой техника, като трактори, високопроходими машини, пясъкоразпръсквачи, багери. Иначе казано, минималното изискване е фирмата да разполага с всичко, което е нужно за справяне в зимна ситуация. То е вписано в техническата спецификация и трябва да се декларира при участие в конкурса, каза още заместник-кметът. След първото застудяване и влошаване на времето общината се е обърнала към частни фирми, които имат техника за справяне в такава ситуация. Опесъчени са входовете и изходите, главните артерии на града.

Около училищата, пътя за болницата, пътя за морето в двете посоки. За тротоарите около училищата и детските градини, за пешеходната зона на централния площад се е погрижило общинското предприятие „Чиракман”.

Всички пътища в община Каварна са останали проходими при зимни условия. Снегонавявания са се образували в селата Вранено, Крупен и Иричек и между Септемврийци – Белгун; Септемврийци – Нейково. Още същия ден е реагирано и е разчистен пътят. Кметовете и кметските наместници всяка сутрин дават информация за обстановката при тях и дали имат нужда от помощ, за да реагира общината своевременно, уточни Йорданов. Водоснабдяване и електроенергия е имало навсякъде, няма обявени аварии от дружествата. Петима души от общината са на хемодиализа в Добрич и те безпроблемно са достигнали до областния град, не са поискали съдействие от общинската администрация.

Отоплението е осигурено в училищата и общинските структури. Учениците от селата по решение на директорите миналия четвъртък и петък не са пътували и са освободени от учебни занятия. Нямало е бедстващи хора или закъсали автомобили. Единственият съвет на общината към водачите, които тръгват на път, е да следят прогнозата за времето и да тръгват с добре оборудвани и заредени автомобили.