Младеж без родители стана част от семейството на добричлийка, спечели я с доброта и отговорност

25-годишният Иван Сийков от Добрич, който няма родители и близки и е израснал в социално заведение, намери свои приятели и хора, които да го подкрепят в лицето на нашата съгражданка Десислава Първанова и семейството й. На Коледния базар в центъра на Добрич младият мъж отново е в помощ на жената, която в една от къщичките продава ръчно изработени от нея сувенири.

Младеж без родители стана част от семейството на добричлийка, спечели я с доброта и отговорност

Миналата година на 30 декември дойде в нашата къщичка и каза: „Нямам къде да живея. Нямам тази вечер къде да спя“, разказва Десислава. Изпаднах в един ужас – как да му помогна, какво да направя, допълва тя. Тогава пуска пост в групата "Майките в Добрич" във фейсбук и веднага откликва жена, която заплаща нощувките на Иван Сийков в мотел за една седмица. Помощта на Десислава Първанова не спира до тук – свързва се с Общината, откъдето много бързо реагират и отпускат на младежа жилище на „Жилфонд Инвест“. 



Година след трудния за Иван момент добричлийката продължава да му помага. Често пише в социалните мрежи с апел и други хора да се включат и да му подадат ръка. Но не с пари, а по-скоро с някаква работа, на която да се хване. 

Ванко много си го обичам, той се оказа добър и страшно отговорен, споделя добричлийката. Разказва, че през лятото работил като аниматор в Албена, събрал си парички. Купил си пералня, тъй като неговата била открадната, и бойлер. Платил си квартирата за шест месеца напред. От работата си през летните месеци е заделил 300 лева, които са в Десислава. На 1 януари ще отидем да му предплатим за още 6 месеца докато започне пак в Албена, казва жената. 

Ванко се оказа много отговорен човек и много голямо доверие му имаме. С пари работи, ключове му даваме, у нас е винаги добре дошъл. Ванко стана като част от семейството ни, допълва съгражданката ни. 

В подкрепа на думите й е фактът, че Иван Сийков отново е до Десислава Първанова и заедно продават на Коледния базар. 

Съгражданката ни разказва, че участва в него поне за 15 година с кратък период на прекъсване. Съпругът й също е наемател на къщичка – продава царевица, пуканки, понички. 


Всичко, което предлагам, е ръчна изработка. Това са сувенири, предимно на тема Коледа, свързани със сезона, с Дядо Коледа. Подаръчни са, разказва Десислава. Сред най-оригиналните и предпочитани от клиентите  са битовите бутилки, които са украсени с канап и разноцветна вълнена прежда. Използвани са и символи от фолклора, от бита на българина, народни музикални инструменти, хора, облечени в носии. Присъстват и символите – златната паричка, четирилистната детелина с подковата. Има и табелчици с надписи „Здраве“, „Щастие“, „Любов“ и т. н. 


Голям интерес има и към бутилките, декорирани с декупаж, разказва Десислава. Там също е използвала натурални неща – желъдчета, шишарки, които сама е събирала, отново канап. 

Сред красивите коледни подаръци, които предлага съгражданката ни, са керемиди с изработени върху тях чрез декупаж икони. „Това е старата керемида, поне 100-150 годишна, вече не ги правят такива. Много я харесвам и много обичам да работя върху нея“, обяснява Десислава. Тя посочва, че използва декупаж, защото ако е рисунка ще е много скъпа, малко хора ще си го позволят. 


„Стремя се да е по-масово. Излизаме в крайна сметка, за да изкараме пари. Освен, че ми е удоволствие, това ми е и прехраната. Трябва все пак да си платя сметките, да си нахраня децата. За това съм гледала да е нещо по-евтино като материали, за да мога да го предложа и аз на по-ниски цени на клиентите“, споделя жената. По думите й, хората са обеднели. „Харесват, не че не харесват, всеки се радва. Всеки иска да го има, обаче в един момент, като му кажеш цената, човекът се стряска“, допълва тя.


Десислава Първанова разказва, че започва да изработва нещата за Коледния базар още в края на септември. През лятото продава сувенири по морето. Приключва сезонът и преминава на тема Коледа. 

Аз с това се издържам, с това се изхранвам, обяснява добричлийката.