Как съществуват в природата съединения от стъкленици и епруветки могат да видят децата в новооткрит център

Център по минералогия и спелеология бе официално открит днес в зала на третия етаж в народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” в Добрич.

Как съществуват в природата съединения от стъкленици и епруветки могат да видят децата в новооткрит център

Сред гостите бяха Гено Цонков – зам.-директор на националния музей „Земята и хората“ и уредниците там Светла Василева и Лариса Нешева, присъстваха представители на културни институции, граждани, ученици. 




Елена Юрченко от Читалищното настоятелство разказа, че през 2003 НЧ „Йордан Йовков – 1870 година“ е направило събитие в националния музей „Земята и хората“ в София – „Един ден с Дора Габе“. „От тогава мечтая за това, което се случва днес да се случи в Добрич“, сподели тя, визирайки дарението, направено от националния музей. Юрченко благодари за усилията за изграждането на центъра на секретаря на читалището Красимир Масурски, на Общината, отпуснала целево 6 000 лева, на нашия съгражданин Димитър Димитров, направил дарение и обогатил колекцията. 


Представителят на Читалищното настоятелство прикани това да направят и други добричлии, които имат отношение и такова хоби, както и такива, които притежават литература, свързана с петрологията и спелеологията.


Разбирам, че нашето дарение е попаднало в много добри ръце и щафетата по-нататък се предава, каза при представянето му уредникът Светла Василева. Тя разказа, че дарението включва 87 образци, могат да се видят представители на различни класове минерали, плюс руди от територията на нашата страна. Има и една малка колекция от основните типове генетични образци от скали, както и още седем по-големи минерала. 


„При систематизацията изписахме нарочно формулите, тъй като тази колекция е основно насочена към деца. Да могат да видят как голяма част от съединенията от стъкленици и епруветки в кабинетите по химия съществуват в природата“, посочи Василева.