Пак увеличават минималната заплата напролет

Ново увеличение на минималната работна заплата ще има през пролетта на 2012 година. С колко точно ще се вдигнат надниците зависи от бюджета, каза финансовият министър Симеон Дянков.

Пак увеличават минималната заплата напролет

Това обеща вицепремиерът Симеон Дянков. Финансовият министър обясни, че зависи от бюджета какъв ще е размерът на увеличението. Дянков припомни, че от 1 септември започва поетапното вдигане на вдовишките пенсии и на минималната работна заплата.



 

„След две седмици започваме поетапно да увеличаваме вдовишки пенсии. От 1 септември минималната заплата ще стане 270 лв.”, припомни Дянков пред бТВ.

 

Вицепремиерът е поръчал да бъде изготвен анализ дали ценообразуването на мобилните оператори в последните 7 години е било адекватно на пазара.

 

Ако бъде установено, че има подозрения за сговор или картел министърът ще изпрати официално писмо до Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да предприеме мерки.

 

Според финансовия министър няма да има повишаване на лихвите по кредитите в България, както и не се очаква увеличение на безработицата у нас, заради дълговата криза в САЩ, която предизвика паника на световните пазари.Според него, до няколко дни пазарите ще се успокоят.

 

Дянков коментира, че за България по-притеснителни са проблемите в Италия, Испания, Франция и Белгия, но че заложените реформи и строгата финансова дисциплина на правителствата са шанс те да бъдат преодоляни.

Вицепремиерът припомни, че в разгара на кризата България е била единствената държава в Европа, която е получила повишаване на рейтинга от агенция Mудис.