Коледен концерт „Детски хор и приятели“ ще се проведе в Добрич

Коледен концерт „Детски хор и приятели“ ще се проведе в Добрич
Събитието ще се състои на 16 декември, неделя, от 11 часа в Огледална зала „Нели Божкова“

В неделно матине присъстващите ще чуят Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, клавирен съпровод Радостина Гроздева - Кръстева, солист Атанас Атанасов. Младото дарование,  хористката Маргарита Атанасова ще се изяви и с изпълнение на флейта. Участват и ученици на Детелина Василева и Валентина Кателиева.


Гости - Смесен хор „Черноморски звуци“ град Балчик, Вокални студии „Съншайн“ и „Бейби войсес“ с диригент Валентина Георгиева, клавирен съпровод Стела Аркалиева


В програмата са предвидени коледни и новогодишни песни от цял свят.


Смесен хор „Черноморски звуци“ е създаден през 1914 г. и активно присъства в културния живот на Североизточна България. В творческата биография на хора са вписани множество участия, дипломи и награди от международни хорови конкурси и фестивали в цяла Европа. Има издадени 4 компактдиска, 2 документални филма  и историческа книга. За активен принос в българската музикална култура хорът е носител на четири престижни отличия: „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ от СБМТД; „Златен плакет“ от БХС /три пъти/ и „Златна статуетка“ от СБК /2 пъти/. През 2014 г. хорът е удостоен с грамота от Община Балчик за цялостен принос в културния живот на гр. Балчик. Носител на високи отличия от престижни фестивали. От 2011 г. хорът е организатор на едноименен международен хоров фестивал, който се провежда ежегодно в началото на месец юни. Диригентът Валентина Георгиева е доктор по музикознание, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Възпитаник е на АМТИИ-Пловдив. Специализирала хорово дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“-София, получава докторската си степен през 2013 г. в НБУ. Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, член на Управителния съвет на Български хоров съюз. Диригент на смесен хор „Черноморски звуци“ от 1998 г. 


Вокална студия „Съншайн“ при НЧ „Паисий Хилендарски-1870“ - Балчик е създадена през есента на 2013 г.  Репертоарът им съдържа детски песни от съвременни композитори. Вокалната студия участва в десетки концерти на територията на гр. Балчик и региона, традиционните коледни и пролетни концерти организирани от сдружение „Музикален свят-Балчик“ и в последните четири издания на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“.  В три поредни години /през 2015, 2016, 2017/, студията печели I-ва награда в общински детски конкурс „Моята България“. При всяко участие в национален и международен фестивал съставът се завръща с призови отличия. Основател и художествен ръководител на студията е д-р Валентина Георгиева.


Добричкият детски хор е създаден през 1961 г. Неговият основател и диригент маестро Захари Медникаров избира надарени деца от всички училища на града и се заема с много амбиция и ентусиазъм да ги обедини в перспективен творчески колектив. През 50-годишния си път този състав подготвя  богат и разнообразен репертоар – от  музиката на старите майстори до наши дни. Активното присъствие на детския певчески колектив има много измерения – традиционното участие в прегледа „Нова българска музика”, в националните ученически хорови празници „Добри Войников” в гр. Шумен, в международния хоров фестивал „Варненско лято” и в много други авторитетни форуми. От първото задгранично турне през 1965 г. в Чехословакия до последвалите блестящи изяви в много страни по света. В репертоара на хора присъстват църковни православни песнопения, творби от ХVІ до ХVІІІ век, от предкласиката, класиката и романтизма до наши дни.


От 1985 г. до сега с Детски хор „Маестро Захари Медникаров” работи Росица Дурмушлийска. От 2005 г. преподавател по солфеж и ръководител на малък състав е Андреана Димитрова, а в момента вокален педагог е Мария Славоав. Корепетитор е Радостина Гроздева-Кръстева. За израстването на детски хор „Маестро Захари Медникаров” са дали своя принос много диригенти, корепетитори, организатори и преподаватели по солфеж. Архивите пазят топлите спомени и ласкавите отзиви на авторитети в областта на хоровото изкуство.


Хорова формация "Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска е сформирана спонтанно от бивши хористи на маестро Захари Медникаров през 2004 г. след негово юбилейно честване. Животът на всички хористи е свързан с музиката още от ранни детски години и това е резултат от дългогодишния труд на маестрото. През всички тези години "Мистика"  достойно е представяла България и град Добрич на много конкурси и фестивали у нас и в чужбина.  За изминалите години "Мистика" има  над 160 изяви и може да отчете  доста богата концертна дейност. С успехи и награди са свързани участията на формацията в международни хорови фестивали у нас и в Румъния, Полша, Македония, Украйна, Италия, Унгария, Чехия, Австрия.   Репертоарът на формацията включва ортодоксална музика, кантати, български фолклор. Реализирани са и много съвместни концерти с БКО - Добрич, Духов оркестър - Добрич, изпълнявани са и пиеси в съпровод на орган. Основател и диригент на "Мистика" е Росица Дурмушлийска. Тя е завършила АМТИИ в град Пловдив в класа на проф. Иван Спасов. Същевременно е диригент и на Детски хор "Маестро Захари Медникаров" от 1985 г.  През 2011 г. Росица Дурмушлийска е удостоена с титлата "Маестра" на международния фестивал на църковната музика в гр. Лидо ди Йезоло, Италия. През 2017 г. „Мистика” получи първо място, златен медал, грамоти и награди за участието си в I-я международен хоров фестивал в Унгария. За своя 10-годишен юбилей и за активно участие в културната дейност на град Добрич формация „Мистика” е наградена с Почетен диплом по случай 1-ви ноември  2014 г. - Деня на народните будители.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+