Следете за контролни пластини на продаваните елхи за Коледа

Следете за контролни пластини на продаваните елхи за Коледа
Гражданите трябва да следят за наличието на контролни пластини на закупените елхи, съветват от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Всяка пластина е с индивидуален сериен номер и е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Пластмасовите пластини са бели, имат правоъгълна или овална форма и са захванати към ствола с лента. Индивидуалният номер се състои от една главна буква и шест цифри и е вписан и в превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата на едро. 


Поставянето на пластини не е задължително за елхите, които са със закрита коренова система в контейнери. Превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството, се изисква от търговците, включително и за продажбата на клонки от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета. 


Експертите препоръчват всички, които си купят живо коледно дръвче, да се погрижат за неговата плавна адаптация. Елхичката в контейнер не бива да се внася веднага в топла стая. Като начало трябва да се постави в хладно помещение или на балкона, а после да се държи далеч от отоплителни уреди. Необходимо е да се полива редовно, съветват още специалистите и напомнят, че време за климатизация трябва да се предвиди и преди засаждането сред природата, защото дръвчето с прокарали нови и свежи връхчета лесно може да измръзне при ниски температури. 


Близо 4000 елхи имат готовност да предоставят горските и ловни стопанства към СИДП. ¼ от дръвчетата ще бъдат със закрити корени. Цените варират в зависимост от вида и размера на елхите. В Добричко те ще се предлагат в стопанствата в Добрич, Балчик и Тервел.  


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+