Пътят Варна – Добрич да бъде предвиден за разширяване до 4-лентов предлага кметът Йорданов

От името на кмета Йордан Йорданов е внесено предложение в окончателния проект на Общия устройствен план /ОУП/ на Община Аксаково пътят II – 29 Варна – Добрич да бъде предвиден за разширяване до 4-лентов скоростен път, съобщи зам.-кметът арх. Боян Коларов.

Пътят Варна – Добрич да бъде предвиден за разширяване до 4-лентов предлага кметът Йорданов

Той обясни, че ОУП са важни документи за регионалното развитие и трябва да се следи изработването им в съседните общини. Архитектът припомни, че ОУП на Добрич е утвърден м. г., а в Община Добричка е на фаза предварителен проект. И в двата проекта е предвидено пътят Варна – Добрич да бъде разширен някога до 4-лентов скоростен път. 


При проучване какво се случва в Община Аксаково, където е половината от пътя, обаче се оказва, че в техния ОУП, който също е на фаза предварителен проект, пътят Варна – Добрич си остава такъв какъвто е. В тази връзка арх. Коларов е провел няколко срещи с главния архитект и с кмета на Община Аксаково и се е стигнало до внесеното от името на кмета на Добрич предложение.

Зам.-кметът подчерта, че ОУП се приемат приблизително за периоди от около 20 години. „Това означава, че от момента, в който бъде приет един ОУП, големите, мащабни промени по него не се извършват веднага, просто се очаква, че в рамките на тези 20 години може нещо да се задвижи, нещо да се случи, нещо да се промени“, обясни арх. Коларов. Той изрично уточни, че това не означава, че едва ли не от догодина ще се започне да се строи 4-лентов път. Но така или иначе, за да се случи такава промяна някога, тя трябва да бъде заложена в плана, допълни зам.-кметът.