Каварна ще изгражда безплатен интернет по инициативата WIFI4EU

Община Каварна спечели финансиране от инициативата WIFI4EU за изграждане на безплатен безжичен интернет на обществени места.

Каварна ще изгражда безплатен интернет по инициативата WIFI4EU

Каварна е една от 115-те български общини, които успяха да се класират за безвъзмездната помощ в надпреварата, където се състезаваха общински администрации от цяла Европа. Европейската комисия ще осигури на Каварна ваучер на стойност 15 000 евро по проекта. Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на WIFI на публични пространства – като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация.



Предстои подписване на споразумение със спечелилите като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години.

„Сега много повече каварненци и гости на града ще могат да ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието на региона“, коментира кметът на община Каварна Нина Ставрева.

Всички регистрирани общини от ЕС ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.