Между 8 и 14 стотинки се очаква да поскъпне водата в Добрич от 1 януари

Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари, съобщава 24 chasa.bg.

Между 8 и 14 стотинки се очаква да поскъпне водата в Добрич от 1 януари

На 17 декември Комисията по енергийно и водно регулиране  /КЕВР/, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени. Преди регулаторът да се произнесе окончателно, ще изчака обявяването на поскъпването на живота. Инфлацията е основна част от формулата за определяне на цената на водата, другата компонента са инвестициите на водните дружества.


Според предварителния доклад на регулатора в Добрич са предвидени по-високи цени с от 8 до 14 стотинки на кубик. С толкова ще скочи цената на водата и в редица други градове, сред които Смолян, Силистра, Русе, Перник, Велико Търново, Видин, Благоевград и други.

Най-голямо увеличение е предвидено за Бургас. Там кубикът ще поскъпне с 27 ст. до 2.997 лева. Предвижда се в София кубикът да се вдигне с 23 ст. и да стане 2.585 лева. За Варна регулаторът предвижда качване до 3.097 лева при 2.974 лева сега. В Пловдив увеличението е от 2.20 на 2.216 за кубик.

Само в Кърджали ще има намаление, но то е заради неизпълнението на заложените инвестиции от местното ВиК.

От КЕВР посочват, че въпросните изчисления за промяна в цените са направени въз основа на данните за инфлацията до октомври. И че с публикуването на новите данни за ноември може да има други стойности, които ще са окончателни и ще влязат в сила от 1 януари следващата година. Източник: 24chasa.bg Снимка: vesti.bg