Инж. Неделев: Считаме, че водният проект ще приключи навреме

Като цяло изпълнителите се движат по набелязаните графици и считаме, че водният проект ще приключи навреме, поне за ЛОТ 2, ЛОТ 3 и Пречиствателната станция. Това съобщи инж. Живко Неделев - ръководител на “Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза 1” на пресконференция за напредъка на дейностите.

Инж. Неделев: Считаме, че водният проект ще приключи навреме

Припомняме, че проектът е по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и е на стойност 114 901 132,20 лв. с ДДС. Продължителността му е 36 месеца.



На 60.5 процента са изпълнени към 30 ноември дейностите по договора за пълна реконструкция и разширение на Пречиствателната станция за отпадни води, съобщи инж. Неделев. Отчита се закъснение от графика с 41 дни. Според Христо Атанасов, представител на изпълнителя Обединение „Гис Аква БГ“, закъснението не е критично. Той обясни, че през зимните месеци са заложени малък обем от дейности и към края на март забавянето ще бъде наваксано. Крайният срок по този договор е краят на август, Атанасов е убеден, че ще приключат в края на юли. Той посочи, че най-големите трудности при тях са свързани с това, че дейностите се изпълняват докато пречиствателната станция функционира.


По ЛОТ 2 са изпълнени 70.80 процента от строително-монтажните работи /СМР/, съобщи ръководителят на проекта. Общата дължина по договор е 45 600 м, изпълнени са 32 265 м. Направени са 2 013 домови отклонения. В моментна по ЛОТ 2 работят 12 екипа. Закъснението според графика е 14 дни, което, според инж. Неделев, не е критично. По същия начин той определи и закъснението по графика и по ЛОТ 3, което е 19 дни. По този договор общата дължина е 29 800  м, изпълнени са СМР на 24 870 м, което е  83,40 процента от целия обем. Направени са общо 1 732 домови отклонения, към момента по дейностите работят 9 екипа.

По ЛОТ 1 изпълнителят изработи и предаде на възложителя работните проекти съгласно заданията, към момента проектът се съгласува в инстанциите, каза инж. Неделев. За ЛОТ 1 ще можем да говорим повече след като бъде издадено строителното разрешение от главния архитект, допълни той. 

Проблемите, свързани основно с липсата на подземен кадастър, с които се сблъскват изпълнителите, сподели представителят на „Хидрострой” Владимир Навчев. По думите му непрекъснато се търсят съществуващите сградни водопроводни отклонения. Заради липса на подземен кадастър понякога се стига до аварии заради скъсване на стари водопроводни съоръжения. Същото важи и за положените електро и газозахранващи съоръжения, допълни Навчев.