Светла Коледа в семейството на момчето със сгрешена диагноза, на което помогнаха хиляди добричлии

В навечерието сме на един от най-светлите празници – Коледа. За едно семейство обаче празникът ще е по-светъл, по-радостен, изпълнен с повече надежда. Семейството на 20-годишния Божидар Славов от Добрич – момчето, на което български лекари сгрешиха диагнозата, но му помогнаха турски. Момчето, което в годината на абитуриентския си бал получи подкрепата от хиляди добричлии, помогнали за набиране на средства за лечението му.

Светла Коледа в семейството на момчето със сгрешена диагноза, на което помогнаха хиляди добричлии

Само преди дни Божидар бе на контролен преглед в Турция. „Професорът му каза: „Перфектен си! Ще се видим след две години“, сподели за Добрич онлайн с изпълнен с щастие глас майката на младежа Веселина Славова. 



Прегледът бе на 28 ноември. До днес се чудех дали да споделя с приятелите си радостната новина. Но реших и днес написах във фейсбук – заради всички хора, които помогнаха и се интересуват как е синът ми, каза Веселина Славова. В поста си тя пише: „Така че, добри хора, отново Ви благодарим, че подадохте ръка на Божко, да му се сбъдне мечтата да е здрав и днес да бъде сред нас“.


За Божидар и неговото заболяване добричлии научават през февруари м. г., когато съученици на момчето от финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ правят група във фейсбук „Да помогнем на Божидар. Ръка, която дава, не обеднява“ и отправят апел за помощ. Дванадесетокласникът е със злокачествен тумор на синусите. Той е отстранен веднъж, но след това отново се появява. Следва втора операция и туморът пак е премахнат. Операциите са извършени в УМБАЛ „Царица Йоанна“ в София. Тъй като е злокачествен, според медиците, трябва да бъде извършена лъчетерапия. Родителите решават процедурите да бъдат направени в клиника в Истанбул, Турция, но необходимите средства са непосилни за тях. „Ние - неговите приятели, поехме инициативата да съберем нужните средства и да изправим приятеля си на крака“, пишат съучениците му.

Подетата от ученици от ФСГ „Васил Левски“ кампания се разраства и в нея се включват много наши съграждани – познати и непознати на Божидар и семейството му, деца и възрастни. Проявите следват една след друга – благотворителен базар във Финансово-стопанската гимназия, концерти, организирани от съучениците му, както и от възпитаници на други училища – ЕГ „Гео Милев“ и СУ „П. Р. Славейков“, фолклорен концерт с участие на клубове за народни танци, инициативи на Фен клуба на волейболен клуб "Добруджа 07", дарени средства от хора с добри сърца… Сред по-големите дарители са отец Сионий – игумен на Троянския манастир, предоставил 1 100 лева, Соня и Веселин Велеви - работодатели на бащата на Божидар Славчо Славов, дарили 6 000 лева, както и арендаторът му Иван Балабанов, помогнал със същата сума. 

В крайна сметка са събрани 60 000 лева, като 40 000 от тях – от края на февруари до края на март 2017 година. Божидар посещава клиниката в Истанбул, за да му бъде направена лъчетерапия. Оказва се обаче, че туморът – с големина 7.5 на 3.5 сантиметра, въобще не отстранен от българските лекари… И още – заболяването на Божидар не е  злокачествено…  

Много скоро след това кошмарът за семейството приключва. Божидар е опериран успешно и не са нужни никакви последващи процедури. Той решава и дарява 3 700 лева от набраните средства за лечението на две деца и жена на 40 години. 

Следва абитуриентски бал, кандидатстване. В момента Божидар Славов е студент във втори курс в специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. В столицата е и по-голямата му сестра Гергана, която работи като счетоводител. Първоначално след операцията момчето ходи на прегледи в Турция на всеки три месеца, след това – на година. Следващият преглед ще е чак след две години. 

На Коледа се събираме всички – с децата, идват моите родители, сестра ми, техните деца, ставаме около 20 души. Спазваме всички традиции, разказва Веселина Славова. 

И допълва, че с нетърпение поглежда към календара, към датата 20 декември, когато от София ще се приберат децата й Гергана и Божидар.