Не купувайте мед без страна на произход на етикета

Колко често поглеждаме етикета на меда?

Не купувайте мед без страна на произход на етикета

Дори най-претенциозните клиенти признават, че сладкото изкушение е един от продуктите, чийто етикет рядко попада под зоркото им око. Недоверието на купувачите обаче расте с всяка изминала година, и е съвсем възможно скоро всяко бурканче да минава на щателна проверка от потребителите за произход и съдържание.



Разбира се, макар че хората все още не са напълно заинтересовани за това какво съдържа етикета на жълтото злато, то производителите знаят добре правилата. Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека има ясни правила относно етикетирането му. От друга страна наименованието „индустриален пчелен мед“ се използва за мед, които е предназначен за промишлена употреба или като съставна част на други храни, които се подлагат на обработка.

Едно от основните валидни правила е посочване на страната или страните на произход на продукта. Ако пък медът произхожда от повече от една държава членка или трета страна, указанието за страните на произход може да бъде заменено със „смес от видове мед с произход от ЕС“; „смес от видове мед с произход извън ЕС“;  „смес от видове мед с произход от ЕС и извън него“.

От 2015 г. насам отпадна и още едно правило, което гласи, че поленът и съставките, характерни за пчелния мед, с изключение на филтрирания пчелен мед, не трябва да се отстраняват, освен когато това не може да се избегне при пречистване на меда от чужди органични или неорганични примеси. Освен това поленът, в качеството си на естествен съставен елемент, характерен за меда, не се счита за съставка. Ето защо той не присъства на етикета на буркана с мед.

Ако искате да хапвате натурален пчелен мед не забравяйте, че на етикета не бива да присъстват никакви допълнителни подсладители и захар. Важно е да се отбележи, че всяка партида мед се придружава от сертификат за съответствие на качеството, издаден от акредитирана лаборатория. Вносът на мед и пчелни продукти се осъществява при наличие на сертификат за произход и качество и ветеринарномедицински сертификат, издадени от компетентните ветеринарномедицински органи на страната износител. До момента няма нормативна уредба, която да посочва срокът на годност на меда, това е една от най-дълготрайните храни, но се счита, че добрите му хранителни качества се запазват между 2 и 3 години максимум, ако е съхраняват правилно. Етикетът трябва да съдържа още производител, негови координати, както и хранителната стойност на меда.

За щастие още в магазина можем да проверим дали медът, който сме избрали е натурален или съдържа разредители. Един от начините да проверите качеството е като обърнете буркана с мед надолу – ако медът потече като вода, това е знак за ниското му качество. Освен това не се заблуждавайте, че винаги течният мед е по-лошо качество от кристализирания. Друг начин да откриете нискокачествения пчелен продукт е като поставите капка от него върху салфетка за 30 мин. Ако салфетката попие част от продукта,  то това е сигурен знак, че е допълнително обработван и разреждан.

Качествения мед може да се познае и по свойството му да кристализира. Фалшивият мед не може да кристализира. И все пак при подходящи добавени елементи той може да създаде кристали, но те стават на нива – в горната част се кристализира, в долната не и обратното. Кристализиралият мед може да стане течен на водна баня. Температурата не бива да надхвърля 45 градуса, тъй като полезните му свойства намаляват.