Директорите на детски градини, мотивирани и леко стресирани, ще се справят с делегираните бюджети

Зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева пред Добрич онлайн

Директорите на детски градини, мотивирани и леко стресирани, ще се справят с делегираните бюджети

- Д-р Баева, преди дни участвахте в среща, организирана от Министерството на образованието, свързана с новостите на финансиране на т. нар. Норвежки механизъм. Предварително споделихте, че на срещата ще стане ясно дали по този механизъм ще бъдат финансирани ремонти на детски градини. Получихте ли отговор на този въпрос?



- Да, бях в Пловдив на среща, инициирана от МОН. Тя беше на четирите младежки центъра, които вече са усвоили един транш от предния етап по Норвежкия механизъм – в Добрич, Стара Загора, Пловдив и Враца. Това бе една разяснителна среща в очакване на насоките, които ще излязат през януари – какво ще правят тези четири младежки центъра. Ако има добре разработени проекти ние отново ще получим финансиране. Общата сума ще е 4 милиона евро. Надявам се да получим 1 милион евро. Само 30 процента ще са за строително-монтажни работи, останалите средства ще са за дейност.

След насоките за младежките центрове ще излязат насоки и за друга приоритетна ос – т. нар. „Услуги за ранно детско развитие“. Там именно са възможностите финансиране на детските градини и нашата Община ще може да кандидатства. Сумата ще е до 500 000 евро на бенефициент. Също повече ще се финансира дейност, т. е. строително-монтажните работи трябва да могат да се обосноват с дейността, която ще извършва детската градина. Ще бъдем поканени на такъв форум, на който да ни се разясняват насоките. Може би за детските градини нещата ще се случат през март. 

- А смятате ли, че ремонтните дейности за ДГ №25 „Весела“ и ДГ №18 „Дора Габе“, за които бяха отпуснати 400 000 лева, ще могат да бъдат включени в такъв проект?

- Само ако може да се обвържат с дейност, поне така ми беше подсказано. Аз считам, че в детските градини има възможност да се въведат някакви иновативни дейности. Защото, както се говори за иновативни училища, опитваме се да говорим и за иновативни детски градини. Преди да са публикувани насоките ще ни бъде трудно, но все пак през предния програмен период са направени 62-63 детски градини. 

Аз съм благодарна на общинските съветници, които, макар и с отлагане, гласуваха суми за двете детски градини, за да започнем отнякъде. В ДГ №18 ние ще правим не ремонт, а всъщност нов покрив – с хидроизолация, топлоизолация, за следващите 50 години да не се налага да се ремонтира. Трудно бихме обвързали реновирането на покрива с дейност. Също и ДГ №25 – там се руши, детската градина леко потъва, няма как да се обвърже с дейност. Който види проблема на място едва тогава разбира колко е сериозен. И аз наистина съм благодарна на председателя на ПК по устройство на територията, която отиде на място с всички съветници. Мисля, че много помогнаха.

- Какво е състоянието на детските градини в Добрич? Знае се, че вътре са уютни, базата е добра. Но отвън не са ремонтирани всички градини.

- Осма, девета и десета са ремонтирани. На ДГ №20 направихме фасадата, покривът е ремонтиран, дограмата е сменена почти изцяло, има малко по двора още да се работи. Не е санирана, но с направената фасада видът на детската градина е съвсем различен. Моето желание е да правим по една-две градини годишно. Ние сме почти готови и с ДГ №17. Тя също е с боядисана фасада, но поради лошите метеорологични условия не успяхме да оправим вътрешния двор. 

Състоянието на детските градини вътре не е еднакво, но смея да твърдя, че е прекрасно и уютно. По стопански начин е извършено боядисване, има много сменени легла, постелъчен инвентар, шкафчета. Голяма част от това обаче е правено с помощта на сдруженията, училищните настоятелства и родителите, за което им дължим една огромна благодарност. Но от там нататък е Общината. Тя е тази, която, смея да твърдя, малко е занемарила детските градини като сграден фонд. Независимо, че те минават на делегирани бюджети, ние сме поели ангажимента, а и то така е написано в закона, и няма да оставим сградите да ги оправят директорите. Защото, за разлика от училищата, където единният разходен стандарт е висок и осигурява цялата дейност на училището – възнагражденията на персонала, плюс издръжката, то за детските градини единният разходен стандарт гарантира само възнагражденията. А местната дейност, издръжката е обект на бюджета, който ОбС гласува. Т. е. е ангажимент на Общината.

Какво ще направим най-напред? За Норвежкия механизъм вече казах, надяваме се да успеем да реализираме по нещо на една или две детски градини. Ние започнахме едни посещения с кмета Йордан Йорданов на всички детски градини и записваме какви са нуждите им. Най-нужното, според мен, е смяната на дървената дограма с ПВЦ в помещенията, в които децата пребивават – занималните и спалните. Така направихме вече в две детски градини - ДГ №7 и ДГ №29, и една ясла. Не че не е важно да е топло и в коридорите, но е по-важно да е в помещенията, където са децата. 

- В колко градини дограмата не е подменена?

- Оказа се, за мое учудване, че в повечето не е.  Както казах, в ДГ № 8, 9 и 10 е подменена, в №7 частично. В ДГ №23 до СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и № 24 по ул. „Дунав“ след наводнението са сменени, но само на първия етаж, т. е. също частично. Сменена е дограмата и в ДГ № 32 в ЖК „Строител“. Но в останалите детски градини не е. За мен това е приоритетът, но не зная какви пари ще гласува ОбС. 

Другото са оградите. Това е нещо, което е много важно, дори мислех да започнем с тях. За да се спрат вандалските прояви, защото те чупят и стъкла. В детската градина в ЖК „Балик“ – и върху хавлийките и шкафчетата на децата имаше стъкла…. Това е грозно. Втория път счупиха стъклата през деня, в 14 часа, докато децата бяха там, персоналът ги залови. Много е цинично. Можело е и дете да пострада. Аз мисля, че оградите трябва да са високи 2.20 метра, така както е на СУ „П. Р. Славейков“. Виждаме, правим справки – и в Европа се ограждат. 

Това за мен са основните приоритети. Разбира се, има нужда и от други дейности – смяна на легла, на дюшечета. Другата ни насока е във връзка със стерилизаторите, които са много стари и много амортизирани. Но ние имаме идея да закупим съдомиялни машини, с висок температурен режим и няма да има нужда да се стерилизират след това съдовете. Така ще може и помощник-възпитателите да влизат при децата за повече време. Някъде има съдомиялни машини, закупени от дарители. 

Аз съм благодарна, че се явяват дарители, но те се появяват по някакви лични причини. Много ми се иска да дойдат дарители, тук, в Общината, както прави „Есетере“. Ако всеки от бизнеса беше „осиновил“ по една детска градина можеха да се пооправят. 

- Д-р Баева, нека да си поговорим за делегираните бюджети, на които ще преминат детските градини в Добрич от 1 януари. Първо, бихте ли обяснили защо според единните разходни стандарти  средствата, гласувани от ОбС за издръжката на едно дете на 5 и на 6 години, са по-малко отколкото за децата до 4-годишна възраст? Има много коментари – защо са по-малко за по-големите деца?

- Единният разходен стандарт е това, което наричаме държавно делегирана дейност. Предучилищното образование в Българя е задължително. Образованието на 5 и 6-годишните деца се води предучилищно и държавата плаща за издръжката им. Единственото, което не плаща за тях, е храната. Т. е. това, което гласува ОбС за издръжката на едно дете на 5 и 6 години е по-ниско, защото останалата издръжка се поема от държавата. За това и в някои училища, където предучилищните групи са полудневни и няма хранене, не се плаща такса за посещение. 

- Какви са очакванията Ви по отношение на въвеждането на делегираните бюджети?

- Ние правим сега една аналитична справка и в лични разговори с директорите в присъствието на експерти ще им кажем в коя детска градина разходите са по-големи – за вода, за електроенергия, за възнаграждения. Тази аналитична справка е много интересна. Споделих и на сесия на ОбС – сравнявали сме разходите в санирана и несанирана детска градина с еднакъв брой групи и че в санираната разходът е с 3 000 лева по-нисък е факт. Същата съпоставка правим и между две несанирани градини или между две санирани. Пак има разлика. Аз казвам на директорите и те знаят – че няма да капят кранчетата, нито да текат излишно. В детските градини има предизборни секции и са ми са се обаждали да ме попитат как на някого не прави впечатление, че цял ден се чува как тече едно казанче. Тук вече е работата на мениджъра. На персонала трябва да му е ясно, не само на директора, че за да има средства, за да стигат парите и за възнаграждения, трябва да внимаваме как изразходваме другия публичен ресурс. 

Следващата стъпка са хранителните продукти. Аз съм казала на директорите, че независимо от делегирания бюджет две неща остават – електронният прием, който ще си е централизиран от Общината, и единното меню. За единното меню съм категорична. Така е в много общини, дори някъде има кухни-майки. Ние се борихме за единното меню доста време и няма да отстъпим. Те ще излязат от голямата обществена поръчка и мисля, че ще си договорят по-добри цени. Защото голямата обществена поръчка за доставка на хранителни продукти ние не можем да я финализираме втора година. Твърдя, че цените, на които купуваме сега хранителните продукти, са високи. Отстъпката, която е договорена, е ниска. С преминаването на делегиран бюджет обемите стават по-малки на всяка детска градина, цената ще е по-ниска и те ще могат да се договарят директно. Убедени сме, че цената на хранителните продукти ще спадне. 

Друга стъпка – разпределение на собствения бюджет. За това има формула, министерството я е предвидило, както в училищата, така и в детските градини. Ще имаме две формули в детските градини – едната е за държавно делегираната дейност, т. е. за възнагражденията, другата ще е за местната дейност. И в двете формули освен задължителните компоненти се залагат т. нар. допълнителни, които малко да се опитат да намалят тежестта на субективните фактори. Това дали персоналът е с повече трудов стаж е субективен фактор, не зависи от директора, не може да ги освободи тези хора. Или, примерно, ако някъде разходът на нещо е по-голям не от нехайно или лошо отношение. Така че когато ние направим формулата ще се опитаме тези неща да ги преразпределим. Гледайки общата сума, това, което е бил бюджетът и разходът през 2018-а, това, което очакваме да се гласува 2019-а, аз съм убедена, че ще се справят директорите. Защото общата сума е добра, а ние очакваме и намаление на част от разходите. 

- Няма ли опасност с въвеждането на делегирани бюджети да се стигне до закриване на детски градини в Добрич?

- Закриване на училище, детска градина или ясла може да се получи не от лошо управление, а заради демографската криза. Този риск съществува, но не зависи от нас. Можем да правим това, което направихме вече веднъж – да администрираме, т. е. обединяваме сградите, намаляваме административния персонал. Защото идеята е във всеки микрорайон да има учебно заведение за улеснение на родителите. Нашият град е много малък. Не е проблем родителите на водят децата в детски градини № 8, 9 и 10, не им е далеч. Но ако им кажем - от „Добротица“ в „Дружба“ тогава им е далеч. Аз пак казвам – разбрах натиска на родителите за централните детски градини когато обиколих всички градини. За това още преди две години направихме Ден на отворените врати – да влязат вътре, да видят, че са като една малка приказка. Много е красиво, навсякъде са се старали и аз ги поздравявам за това – директорите, персонала, родителите. Но когато минеш отвън, казах го – барутен погреб, сива сграда, неуютна. Мазилката изкъртена, виждаш едни пукнатини. И си казваш: Тук ли да си оставя детето?

За това нашето обещание бе да уеднаквим начина, по който се отглеждат и възпитават децата. Храненето го постигнахме, топло е навсякъде, всички са газифицирани, подменяме дограмата, по всеки възможен начин се опитваме да санираме. Няма да спрем да се грижим за материално-техническата база. 

- Готови ли са директорите да ръководят детските градини с делегирани бюджети?

- Директорите са мотивирани. Разбира се, и леко уплашени. Мисля, че подготовката, която им направихме, беше чисто практическа. Сега всяка градина трябва да си направи наредби, правилници, правила и т. н., включително система за финансово управление и контрол. Те видяха на практика как изглеждат и им е много по-лесно. Освен това ние направихме максимална оптимизация на персонала, т. е. няма да се налага директорите да правят съкращения. Ние сме на минимума – двама учители и един помощник-възпитател на група, плюс малко административен персонал. 

Имахме притеснения, но ако чакаме всички градини да бъдат санирани няма и 20 години да преминем на делегирани бюджети. Пет са областните градове, в които не е бил въведен делегираният бюджет. Беше казано, че трябва да е пилотно. Аз за това казах: това е наше управленско решение. И кого да изберем? Да ги попитаме те дали искат, но дали те знаят какво точно искат? Пак щеше да има критика: Как ги избрахте? Те ваши приближени ли са? Така се въвежда делегираният бюджет навсякъде едновременно, за да бъдат поставени при равни условия. 

Така че всички са мотивирани, всички са леко стресирани. Аз също, имам доста безсънни нощи. Отчитам с удовлетворение факта, че нямаме голямо намаляване на броя на децата. Ние тази година не затворихме група. М. г. затворихме три. Това не е без значение. Всеки месец правим класиране и все има нови записани деца. Ако всички, които чакат класиране, влязат в детските градини, може да се наложи да отворим група даже, което винаги сме готови да направим. А те защо не влизат в детските градини не зная. Продължават да чакат места в ДГ № 8, 9 и 10. 38 деца чакат в момента. Няма да се освободят там места. 

- И в края да направите едно обобщение на всичко, което казахте – каква е мечтата Ви за детските градини в Добрич?

- Мечтата ми за детските градини е да изглеждат и отвън така, че децата като минават да искат да са в тях. Т. е. дори и родителите им да не искат, да има кой да ги гледа, детето да каже: Искам там да съм. Да бъдат едни приветливи, красиви, приканващи сгради.