Отличиха най-добрите спортисти на Генерал Тошево за 2018 година

За пета година поред спортен клуб по силов трибой „Цунами” с треньор Борис Борисов е победител в анкетата „Спортист на годината” на град Генерал Тошево, съобщават от Общината.

Отличиха най-добрите спортисти на Генерал Тошево за 2018 година

След двете поредни отличия на Божидар Георгиев през 2014 и 2015 г. и последвалите две първи места на Петър Малев през 2016 и 2017 г., сега дойде ред и на Александър Петров да се поздрави с престижната награда.



Александър Петров е национал на България по силов трибой в категория до 59 кг. и през 2018 година стана републикански шампион от държавното първенство. Освен това той е носител на „Купа България” за 2018 година. На Европейското първенство завърши на пето място в трибоя, печелейки бронзов медал в движението „Клек” с невероятните 185 кг.

На второ място в анкетата се нареди Николета Георгиева, която се състезава в спортен клуб по хокей на трева „Стик ГТ”. Младата дама е национал на България в своята възрастова група в този спорт, като на Европейското първенство през лятото се класира на трето място в компанията на страни като Турция, Украйна, Русия, Румъния и Грузия.


Призовото трето място в анкетата „Спортист на годината” получи щангистът Росен Иванов. Младежът от СКВТ „Стефан Тошев” има второ място от Държавното първенство по вдигане на тежести, провело се във Варна по-рано през годината и пето място от два Държавни лични шампионата – в Асеновград и Хасково. За отбелязване е и фактът, че Росен Иванов се занимава с този спорт от само една година.


В 13-то издание на анкетата „Спортист на годината” истински фурор обаче направи новосформираният клуб по вдигане на тежести „Стефан Тошев”. В дебютната си година отборът класира трима състезателя в Топ 10 на класацията – Росен Иванов на 3 място, Иън Свен Хартунг – на 5 място и Бейхан Исметов – на 10 място. Освен това младият специалист Димитър Димитров по безапелационен начин грабна приза „Треньор на годината”, а неговият клуб по вдигане на тежести беше единодушно избран за „Отбор на годината” в новата категория в анкетата.


През тази година в номинациите бяха обявени общо три нови категории. Освен споменатата вече „Отбор на годината”, другите две бяха за принос към спорта: „Заслужил треньор ветеран” и „Заслужил спортист ветеран”. 

За заслуги в треньорската професия беше отличен дългогодишният специалист по тенис на маса Йордан Жечев, а за принос в развитието на спорта – неостаряващия футболист на „Спортист – 2011” Ерол Реджебов. За съжаление двамата бяха възпрепятствани и не успяха да присъстват на награждаването, но изказаха сърдечни благодарности за отделеното внимание.

През тази година с цел максимално прозрачно и обективно класиране на Топ 10 в анкетата „Спортист на годината” бяха въведени няколко промени по отношение на гласуването и формирането на крайния резултат в класацията. От всички 14 постъпили номинации за най-добър спортист специалната деветчленна комисия в състав: председател Георги Георгиев – зам.-кмет на Община Генерал Тошево, Надежда Колева – началник отдел „ОМДС” и представители на спортните клубове: Адриан Добрев – ФК „Спортист – 2011”, Стойо Стоев – БК „Спортбаскет ГТ”, Руслан Томов – ВК „Спортист 99”, Борис Борисов – СК „Цунами”, Димитър Димиров – СКВТ „Стефан Тошев”, Петя Панева – СКХТ „Стик ГТ” и Димо Димов – ТД „Добруджанец”, дадоха своя явен вот и класираха най-добрите десет в анкетата.

Вотът на комисията имаше тежест от 2/3 или 66.6% за крайното класиране. Останалата 1/3 или 33.3% трябваше да бъдат формирани след едноседмично онлайн гласуване на сайта на Община Генерал Тошево – www.toshevo.org, което продължи една седмица – от 14 до 21 декември. Така след края на онлайн гласуването се получиха следните крайни резултати:

„Спортист на годината”

1. Александър Петров – СК „Цунами”

2. Николета Георгиева – СКХТ „Стик ГТ”

3. Росен Иванов – СКВТ „Стефан Тошев”

4. Живко Желев – БК „Спортбаскет ГТ”

5. Иън Свен Хартунг СКВТ „Стефан Тошев”

6. Стефко Хаджиев – СКТМ „Спортист 95”

6. Аделина Андонова – БК „Спортбаскет ГТ”

8. Красимир Колев – ВК „Спортист 99”

8. Иван Тодоров – ФК „Спортист – 2011”

10. Бейхан Исметов – СКВТ „Стефан Тошев”