Навършват се 15 години от трагедията край Кербала

Днес се навършват 15 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени

Навършват се 15 години от трагедията край Кербала

На днешната дата, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат загиват четирима български военнослужещи - майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров от Добрич. 


На тази дата военнослужещи от 61-ва механизирана бригада и 68-а бригада „Специални сили“ ще отдадат почит в знак на признателност към техния подвиг. Пред паметниците на загиналите ще бъдат поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната.

Българските воини, загинали в мироопазващи операции изпълниха достойно дълга си в служба на Отечеството и на своя народ. Няма да забравим тяхната саможертва и подвига им, казаха от Министерството на отбраната.