Големите имена от света на музиката, които загубихме през 2018 година

В края на годината и на прага на новата 2019 е време за равносметки. Светът загуби много от музикалните си гении през последните години. За съжаление, 2018 година също ни отне още наистина големи имена. Те вече не са сред нас, но творчеството и музиката им остават завинаги! Време е да отдадем почит на талантите, които си отидоха през 2018 година.

Големите имена от света на музиката, които загубихме през 2018 година

Още през януари неочаквано си отиде емблематичната вокалистка на световноизвестната ирландска банда The Cranberries Долорес О'Риърдън. Тя ни напусна на 46-годишна възраст, на 15 януари. Емоционалният глас и завладяващият ирландски акцент на Долорес са факторът за успех на бандата. The Cranberries реализира над 40 млн. продадени записи в световен мащаб, 4 албума в Топ 20 в престижната класация Billboard 200 ("Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?", "No Need to Argue", "To the Faithful Departed" и "Bury Тhe Hatchet") и 8 сингъла в Топ 20 в класацията Modern Rock Tracks ("Linger", "Dreams", "Zombie", "Ode to My Family", "Ridiculous Thoughts", "Salvation", "Free to Decide" и "Promises").



На 24 януари на 60-годишна възраст си отиде основателят и фронтмен на британската пънк банда The Fall Марк Смит. Групата The Fall е основана през 1976 година в Манчестър и оказва значително влияние върху алтернативния рок. Смит е работил също с групите Gorillaz, Coldcut и Mouse on Mars и от неговото творчество са били повлияни редица групи, сред които Pavement и нюйоркският пънк-рок в началото на века. 

На 20 април, на 28-годишна възраст почина известният шведски диджей Тим Берглинг, познат със сценичното си име Avicii. Върху музиката му са повлияли Laidback Luke, Steve Angello, Tocadisco, Daft Punk и Axwell. Работил е с Madonna, Lenny Kravitz, Coldplay и с Rita Ora. През 2013 г. списание Forbes го определи като един от 10-те най-високоплатени диджеи в света с годишни приходи от над 20 млн. щатски долара.

Музикалният свят претърпя още една огромна загуба. На 16 август на 76-годишна възраст почина кралицата на соул музиката Арета Франклин. Тя е един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена, нейните албуми имат над 75 млн. продажби в света. В продължение на кариерата си певицата е получавала наградата "Грами" 18 пъти, включително за цялостно творчество. А през 1987 г. стана първата жена, приета в Rock and Roll Hall of Fame. През дългогодишната й кариера 112 от нейните сингли влизат в класацията на Billboard.

На 1 октомври на 94-годишна възраст почина легендата на френската музика Шарл Азнавур. По време на кариерата си той създава и записва над хиляда композиции. Плочите му са продадени в над 180 млн. екземпляра. Често наричан „френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е написал над 1000 песни и мюзикъли, направил е над 100 записа и е играл в 70 филма. Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Carnegie Hall и на други знакови места по света. През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.

На 6-и октомври на 85-годишна възраст почина голямата прима на операта Монсерат Кабайе. По време на 50-годишната си кариера Кабайе гастролира в операта „Метрополитън“, в държавната опера на Виена и е пяла с известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго. В репертоара ѝ са повече от 125 оперни партии. Тя печели няколко награди "Грами", включително и за най-добро вокално соло през 1969 година. Заедно с Фреди Меркюри влиза в сърцата на много фенове с дуетната песен "Barcelona", която е химн на Летните олимпийски игри през 1992 г. в Барселона.

Източник: Радио 1