Какво се случи през 2018 г. в Добрич?

През вече отминаващата 2018 година на територията на града бяха ремонтирани 3 детски ясли и 3 градини с общински средства. Тази дейност ще продължи и през следващата година, защото грижата за най – малките е наш приоритет, съобщават от Община град Добрич.

Какво се случи през 2018 г. в Добрич?



През 2018 година детският панаир събра малки и по – големи деца на Площад „Свобода“ и ги вдъхнови  към творчество и изява в над 40 ателиета по изкуства.


Бе подписан договор и предстои реализацията на проект за обновяване на образователната инфраструктура с бюджет 6 193 021 лева. Ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени четири учебни заведения в Добрич – Основно училище "Христо Ботев", Езикова гимназия "Гео Милев", Природо-математическа гимназия "Иван Вазов" и Детска градина 32 “Зорница”.

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина е с нов обновен сграден фонд. Близо 1 300 000 са вложени, за да се създадат добри условия за учениците и преподавателите, като не само се ремонтират помещенията, но и се оборудват лабораториите с техника за професионална подготовка.


В момента тече изпълнението на най – мащабния проект за подобряване на водния сектор в града. Вече са изпълнени над 65% от дейностите по Лот 2 и Лот 3. Проектът ще приключи през следващата година. 

Стартираха дейностите за реконструкция на пречиствателната станция в село Врачанци, която  е част от „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза 1“. Това ще доведе до по-добро пречистване на отпадъчните води, които се заустват в река Добричка. Реконструкцията трябва да приключи до август 2019 година.

Факт е и  поредния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект за подобряване на инфраструктурата в Добрич. Рехабилитацията на пътни настилки, тротоари, осветление и междублокови пространства касае 6 улици. В момента активно се подменя водопровода, за да може ремонта да е качествен. Това са улиците "Кирил и Методий", "Максим Горки", "Стоян Михайловски", "Георги Кирков", "Детелина" и "Теменуга".

Улица „6 септември“ е изцяло рехабилитирана с над 1 300 000 лв. по Оперативна програма. Следващите две улици, които ще изглеждат по подобен начин са ул. "Никола Петков" и бул. "Добруджа" в частта от бензиностанция „Шел“ до квартал Рилци.  Ще бъдат вложени 4 милиона евро по международен проект не само за цялостно преасфалтиране, но и за изграждане на тротоари и осветление.


Със средства от бюджета тази година бяха ремонтирани тротоари по улиците "Дунав", "Цар Петър", "Независимост" и "Славянска". През 2019 г. ще бъдат ремонтирани и други тротоари както със собствени средства, така и с европейско финансиране.

През следващата година в Добрич ще има 40 санирани блока. Десет по националната програма вече са изпълнени, още 13 са с подписани договори и 9  са по  Оперативна програма „Региони в растеж“.


Над 100 пожарникари и служители на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението ще работят в обновена и ремонтирана сграда. Всичко това по проект на Община Добрич „Внедряване на мерки за енергийна ефективност и ремонт на сградата на РДПБЗН (РС ПБЗН) – Добрич”, част от Инвестиционната ни програма.


Общината предложи реални действия за решаване на казуса блок "Добрич".

Добрич е град на българската бойна слава – една идея на кмета на Добрич Йордан Йорданов, която обедини много хора и институции. Това е заслужено признание, което ще увековечи събитията от 1916 г. и подвига на героите за свободата на Добруджа.  

За 17-та година Добрич бе домакин на "Фолклор без граници". Една феерия от танц и костюми, която ни завладява всяка година и ни усмихва с цветове и магията на фолклорното изкуство.