Георги Андреев: Летвата в ХК „Добруджа“ винаги е вдигната високо

Клубният шеф очаква призови класирания от всички седем формация в мъжкото направление

Георги Андреев: Летвата в ХК „Добруджа“ винаги е вдигната високо

- Г-н Андреев, каква година изпраща ХК „Добруджа”, на който сте президент и старши треньор?


- Считам, че 2018 г. е успешна, защото мъжкия хандбален отбор на клуба стана вицешампион на страната и зае второ място в турнира за Купата на България. По отношение на Детско-юношеската школа, младежите до 19 години завоюваха бронз от републиканското, а момчетата до 16 години финишираха на четвърта позиция. Неслучайно сме №1 в България за 2018 г. в мъжкото направление за всички възрасти в генералното подреждане на Българската федерация по хандбал. А първата позиция сред отборите в Добрич е чудесно допълнение и завършек на сезона.

- Имайки предвид цялостната картина по отношение на спорта в България и Добрич, кое според Вас беше най-сериозното предизвикателство?

- Основното според мен е, че успяхме да устоим позициите, които градим години наред, както в България така и в Европа. Известен факт е, че за 14-а поредна година участвахме в евротурнирите, като програмата-минимум е да задържим постигнатото ниво. Сезон след сезон всячески се стремим да преодолеем хроничният проблем, който е свързан с недостига на достатъчно средства за подготовка и пълноценна изява в състезанията. Друго неудобство създава залата, която не отговаря на изискванията за участие в Европа. Освен това тя не се отоплява, което е пречка за провеждане на нормален спортно-тренировъчен процес.

- Вие сте отговорник на националните отбори в мъжкото направление към БФХ. Какви са очакванията там?

- Първото препятствие през 2019 г. е пред националния отбор – мъже, който е на на подготвителен лагер в реновираната зала „Черно море“ във Варна. През втората седмица на януари в Люксембург тимът ни ще вземе участие в евроквалификация под егидата на ЕХФ. Освен със състава на домакините ще спорим още с отборите на Англия и Ирландия. За следващата фаза се класира победителя в групата. Треньор на националите е Никола Карастоянов, като сред повиканите от него хандбалистите личат имената на дузина състезатели преминали през Добрич. Заради контузия от групата отпадна Джошкун Якубов, който е водещ реализатор в настоящия състав на ХК „Добруджа“.

- Кои са целите, които сте си поставили през следващия сезон?

- Каквито и усилия да ни коства, нямаме друг шанс освен да продължим да отстояваме и да надграждаме постигнатото на всяко едно ниво. Това означава да атакуваме класиране за финали при юношите и мъжете. Въпреки проблемите и организационните неуредици, летвата в ХК „Добруджа“ винаги е вдигната високо. Заслугата за това е на всички, които сме в клуба, като единствено медалите ни удовлетворяват. Касае се за общо 7 отбора, с които разполагаме - от деца до мъже, покриващи изискванията и участващи в републиканските първенства.

- Какво си пожелавате през 2019 г.?

- Най-вече здраве и късмет за най-близките до сърцата ни хора и всички добруджанци. Останалите неща в живота са постижими с труд, постоянство и търпение.