120 социално слаби генералтошевци ще получават топла храна през цялата година

Община Генерал Тошево продължава реализиране на проект „Обществената трапезария“ през цялата 2019 година, съобщават от кметството.

120 социално слаби генералтошевци ще получават топла храна през цялата година

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на фонд „Социална закрила“ и на база на сключен договор в края на м. г. в размер на 86 652 лева. Топла храна ще бъде предоставена 249 дни в годината на 120 потребители на територията на община Генерал Тошево. Те ще получават супа, основно ястие, хляб и десерт при възможност за периода 2 януари – 31 декември.



Целите на проекта са задоволяване на потребностите от храна на хора, които не могат да си я осигурят сами, подобряване качеството на живот и преодоляване на социалната изолация.

Социалната услугата се изпълнява от Домашния социален патронаж и е осигурена от Общината в подкрепа на хората от най-уязвимите групи. Услугата е достъпна за следните целеви групи:

– лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане,

– лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях,

– самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии, както и такива, несвързани с трудова дейност/,

– многодетни семейства, скитащи и бездомни деца и лица.

Всеки, който желае да бъде включен като потребител на социалната услуга „Обществена трапезария“ трябва да подаде заявление-декларация /Приложение №2/ в сградата на Община Генерал Тошево. Приложение №2 може да бъде получено в Общинска администрация – стая 103,  отдел „Социални дейности и домашен социален патронаж“. Допълнителна информация: на телефон 05731/ 2020 вътрешен 32.