Разследван за палежи в Добрич остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“

Разследван за палежи в Добрич остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“
Състав на Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 30-годишен мъж за изменение на наложената му на 31 декември м. г. от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража”.

30-годишният К. К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от 10 до 28 декември м. г. в Добрич е запалил лек автомобил и участвал като помагач в два опита за палеж на заведение. Деянията били извършени в съучастие с друг 28-годишен мъж, в условията на продължавано престъпление. 


Прокуратурата твърди, че на 10 декември, около 2.30 часа, пред блок по ул. “Васил Левски“ двамата съучастници са запалили лек автомобил. Според обвинението на 24 и 28 декември били направени и два опита за палеж на ресторант по ул. “Горски извор“ в Добрич, в които 30-годишният е участвал като помагач. Твърди се, че той умишлено е улеснил да бъде запалено заведението чрез показване на неговото местонахождение срещу обещание след палежа да получи парично възнаграждение. Деянията са останали недовършени поради независещи от двамата съучастници причини. 


30-годишният мъж обжалва наложената му най-тежка мярка за процесуална принуда с искането тя да бъде заменена с по-лека.


Представителят на прокуратурата настоя мярката да не бъде променяна, като изтъкна, че са налице доказателства, които сочат, че е имало замисъл да бъдат извършени и други палежи в Добрич.


Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, остави без уважение искането на задържания за изменение на наложената му мярка за неотклонение. В мотивите си съдът посочва, че мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за тежко умишлено общоопасно престъпление, обединяващо три отделни посегателства срещу два различни обекта. Съдебният състав счита, че от събраните в хода на разследването доказателства, може да се направи в достатъчна степен обосновано предположение, че 30-годишният мъж е съпричастен към извършването на вменените му деяния. Окръжният съд намери, че с оглед изключително високата опасност на извършеното, наличието на предварителен сговор и съучастие на двамата привлечени по делото обвиняеми, първата инстанция правилно е преценила, че съществува напълно реална опасност при по-лека мярка за неотклонение мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление. С тези съображения Окръжният съд потвърди първоначално наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“. Постановеното определение е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. 


Вторият обвиняем за палежите - 28-годишният П.К., също е задържан под стража, но не е обжалвал наложената му мярка.


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+