Галин Костадинов: Вниманието ни е насочено към летните шампионати

Атлетите от СКЛА „Добрич“ са амбицирани да умножат успехите през 2019 г.

Галин Костадинов: Вниманието ни е насочено към летните шампионати

- Г-н Костадинов, като президент, треньор и действащ все още състезател в СКЛА „Добрич”, кои са дебютните изпитания пред атлетите от клуба през 2019 г.?



- Първият старт за сезона е на 12 януари в София, където ще се проведат национален шампионат за момичета и момчета до 14 години и международен турнир „Академик, като там умения ще демонстрират мъже и жени. В групата до 14 години са включени две момчета и пет момичета, които ще спорят в дисциплината трибой /60 м гл. бягане, дълъг скок и 800 м/. Името на СКЛА „Добрич” в „Асикс арена“ при жените и мъжете ще защитаваме трима състезатели в тласкането на гюле. Това са Деница и Даниел Джахани, както и аз самият. Очаквам до медали да достигне спортното семейство, тъй като и двамата през 2018 г. намериха място на почетната стълбица. Моето участие е продиктувано от това, че рекордьорът на страната в дисциплината, когото тренирам – Георги Иванов, ще открие сезона едва следващия месец.

- Има ли нещо, което искахте, но не успяхте да постигнете през предходната година?

- Като цяло съм максималист, но това не ми пречи да си поставям реално изпълними цели. Бих казал, че оценката за отминалата 2018 г. е положителна и в общи линии съм доволен от постиженията на лекоатлетите. Състезателите завоюваха общо 17 медала от републиканските първенства, като моята план-програма бе да грабнем 18 отличия. Що се отнася до различните турнири, там спечелените медали са близо 40. Радващото е, че наред с утвърдените атлети, момчетата и момичетата в отделните възрасти също се нареждат сред призьорите у нас и намират място на почетната стълбица. Голям тласък в развитието си през годината направи Никола Михов, станал шампион на страната за мъже в хвърлянето на чук. Най-опитният в СКЛА „Добрич” е многократният държавен първенец в тласкането на гюле Георги Иванов. Националът участва на европейското в Берлин, където не му достигнаха 30 сантиметра да влезе във финала. Той изпрати уреда на 19,40 м, което постижение е доста под възможностите му. Георги имаше неудачи и на Балканиадата, където също не реализира потенциала си.   

- Какви са амбициите Ви през настоящия сезон?

- Вниманието на голяма част от атлетите е насочено към летните шампионати, като тук не става дума само за изпитанията, залегнали в календара на Българската федерация. До момента сме картотекирали 40 състезатели, като към нас могат да се присъединят още 5-6 попълнения. През 2019 г. с Георги Иванов ще търсим покриване на норматив за световното първенство на открито в Доха /Катар/, който е 20,70 метра. Надпреварата е през лятото, а през октомври той ще представя България в тласкането на гюле на Олимпийските игри за военни в Китай. Независимо от колебанията през миналия сезон, за които Георги имаше и обективни причини, твърдя, че в негово лице разполагаме със състезател, който е може би единствен от добричките клубове с възможност да участва на Олимпиадата в Токио през 2020 г. Той е 33-годишен и нищо не му пречи да завърши подобаващо кариерата си на такъв висок форум. Потенциални участници през 2019 г. на първенството на Европа за юноши до 23 години в Швеция са Никола Михов и Христо Банков. 

- Разполагате ли с необходимата финансова обезпеченост, за да изпълните целите си?

- Благодарение на приятелите и спомоществувателите на клуба, както на подкрепата на БФЛА и Община Добрич, успяваме да намерим баланс и да участваме в основните състезания от календара. Друга наша цел е да направим така, че да приобщим колкото се може повече подрастващи към занимания със спорт и по-конкретно - лека атлетика!