Пет млади мъжки лопатара са разселени в ДЛС-Тервел

Пет млади мъжки лопатара са разселени в ДЛС-Тервел
Пет млади мъжки лопатара бяха разселени в ДЛС-Тервел, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Животните са доставени от ДЛС-Студен кладенец. Елените са в добро състояние и ще бъдат наблюдавани в карантинен двор с цел пълната им адаптация, преди разселването.


В стопанството се поддържа добра и стабилна популация от този вид дивеч. През 2016 г.  германския ловец Вернер Аустерман отстреля в Тервел елен лопатар обявен за нов национален рекорд. Трофеят с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и с тегло 4,750 килограма подобри рекорда на страната ни, който се държеше  от животно отстреляно от Тодор Живков през 1984 година в стопанство Воден. В челната десетка - на шесто и седмо място, са още два трофея от елен лопатар, отстреляни в ДЛС-Тервел през 1972 и 1981 година.


По данни от последната таксация на територията на ДЛС-Тервел има 112 броя елени лопатари.  Доставянето на животни отвън цели не само подобряването на генофонда, но и казано на ловен език “опресняване на кръвта“, което в съчетание с благоприятните климатични условия за развитие и упорития труд на служителите стои в основата на поддържане на устойчиви запаси от елен лопатар с отлични трофейни качества. Ежегодното разселване на животни в ловните и горски стопанства на Североизточното държавно предприятие е целенасочена политика, на ръководството на Североизточното държавно предприятие и ловните специалисти.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+